Nagyenyed utca és a turul árnyéka

Még mindig nem lehet tudni, mikorra költöztetik ki az utolsó lakókat a budai Nagyenyed utca szanálandó házaiból. A polgármester magának szabott határideje lejárt, a XII. kerület pedig még legalább harminc lakónak nem tudott tisztességes cserelakást ajánlani.

Budán, a Nagyenyed utca 14.-ben eddig tizenegyen haltak meg, mióta a bérlők kiköltöztetése körüli hercehurca elkezdődött - mondja az egyik lakó. Őket nem kell kártalanítani a kerületnek, az ő problémájukat már nem kell megoldani. Vajon erre vár a polgármester a még el nem költöztetett lakók esetében is? - teszik fel magukban a kérdést.

Tizenöt éves történet ez már. A három bontásra ítélt ház azóta várja a sorsát. És várják azok is, akik még itt élnek. A három szanálásra szánt épület 214 lakásából legalább harmincat laknak még, s a bérlők most nem tudják, mi lesz velük. Ők maradtak a végére, ők azok, akiknek a kerület eddig nem tudott megfelelő csereingatlant biztosítani. Attól félnek, a polgármester majd életveszélyessé nyilváníttatja a házakat, ők pedig szükséglakásokba kerülnek, nem lesz választásuk. Ez lesz a végső megoldás, a házaikat ugyanis már eladta a kerület, és a vevő nyilván nem akar sokat várni a bontással.

Tavaly a Nagyenyed utca három régi épületét, a 8.-at, a 10-12.-t és a 14.-et egymilliárd forintért megvásárolta a német-magyar érdekeltségű Terra Office Center Kft., hogy lebontsa őket, s helyükön iroda- és lakóházakat építsen. A vételár felét tudomásunk szerint már kifizette, s év elején Mitnyan György polgármester úgy nyilatkozott, október 31-ig ebből a pénzből reményeik szerint sikerül megoldani a lakók elhelyezését. A kiköltöztetés azonban nem ért véget, a tél előtt valószínűleg már nem is fog.

Egy hölgy a 14. szám harmadik emeletén már pakol. Hol kapott lakást? - kérdem. - Sehol, csak nem akarom, hogy váratlanul érjen, ha menni kell - válaszolja. Neki is, mint itt mindenkinek, megvan a saját kálváriája az önkormányzattal. Stációit dossziényi iratból lehet nyomon követni. Az önkormányzat által felajánlott felújítatlan pincelakások és nyaralók elfogadhatatlanok voltak, amelyeket viszont ő nézett ki magának, annak árát a kerület sokallta. Tudja, hogy voltak nála szerencsésebbek, akiknek előre felújíttatták a felkínált lakást. Neki nem. Miért? - teszi fel a kérdést. Ő maga nem képes felújításba fogni kis nyugdíjából. Írt levelet a belügyminiszternek, a közigazgatási hivatalnak: sehol sem vették komolyan. Talán mert nem volt elég artikulált a fogalmazása: "förmedvénynek" és "rettenetesnek" nevezte például a Patkó utca 14.-ben neki felkínált lyukat - amit egyébként már vagy tíz Nagyenyed utcainak próbáltak elpasszolni.

A Nagyegyed utca 12.-ben egy idősebb hölgy azért lakik még mindig itt, mert nem volt hajlandó elfogadni a mostani lakásánál jóval kisebb alapterületűt. Egy fiatalabb hölgy a 8.-ból mesélte, milyen elképesztő lyukakat látott, melyeket csereként ajánlottak neki. Úgy tűnik, a kerület a legrosszabb lakásaitól akar megszabadulni, ezeket akarja rásózni a Nagyenyed utcaiakra. Év elején a polgármester még azt mondta, senki sem kerül rosszabb lakásba, aki elfogadja a cserét. A lakók mást tapasztaltak. Most a polgármester nem kívánt nyilatkozni, pedig két hónapja hetente kértünk tőle időpontot. A lakók is panaszolják, lehetetlen bejutni hozzá.

A kerület a tartalékaiból hamar pontot tehetne e történet végére. Például abból a pénzből, ami a hegyvidéki százmilliós ingatlanok eladásából folyt be, s amit a jogszabályi kötelezettség ellenére sem voltak hajlandóak befizetni a fővárosi rehabilitációs alapba. Vagy mi lett abból a pénzből, amit a Terra Office Center Kft.-től kaptak, miért nem lehet abból az utolsó elköltözőket tisztességesen kártalanítani? Állítólag nincs üres lakás a XII. kerületben. Csakhogy Élő Norbert, a helyi MSZP-frakció vezetője szerint 1800 üres lakás vagy lakás célú helyiség található a kerületben. De ha ennek csak a fele, már akkor sem érthető, miért a Nagyenyed utcaiakon spórolnak. Még mintha a közelben felállított turulszobor is őket fenyegetné... Hogy csak egy példát említsünk, mire van pénz. A turul körülbelül három elfogadható lakás árába került.

A Nagyenyed utcai lakások nagy része már üres
A Nagyenyed utcai lakások nagy része már üres
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.