Zentai kiadatását már 1948-ban kérte az áldozat apja

Valóban van a Holokauszt Dokumentációs Központ birtokában egy 1948-bólszármazó levél, amelyben az agyonvert zsidó fiatalember, Balázs Péterédesapja Zentai Károly kiadását kéri az amerikai hatóságoktól -erősítette meg a központ munkatársa szerdán az MTI-nek a MagyarTelevízió Híradójának információját.

Kovács Tamás történész elmondta: Balázs Péter bátyja, Ádám tavaly szeptemberben vitte be a központba a levelet, amelyet még apjuk írt 1948-ban az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnokságához. Ebben Balázs Dezső leírja fia halálának körülményeit, valamint azt, hogy magyar bíróság elé állították és elítélték a fiú agyonverésében szerepet játszó férfiakat, és az eljárás során többször szóba került tettestársként Zentai Károly neve - tette hozzá a történész.

Mint Kovács Tamás elmondta, Zentai ebben az időben már külföldre távozott, ekkor éppen Németország amerikai megszállási övezetben tartózkodott. Ezek alapján kérte Balázs Dezső az amerikai hatóságokat, hogy derítsék fel és adják ki Zentait a magyar hatóságoknak. Közölte: nem tud róla, hogy válasz érkezett volna a levélre az amerikaiaktól, de információja szerint a levelet a család eljuttatta a Wiesenthal Központba is, ahol vélhetően csatolták a Zentai-ügy aktájához.

Az Ausztrália nyugati részén, Perthben élő 86 éves Zentai Károlyt (Charles Zentai) azzal gyanúsítják, hogy 1944. november 8-án a magyar hadsereg katonájaként több társával együtt megkínzott és megölt egy zsidó fiatalembert, Balázs Pétert, mert az nem viselte a sárga csillagot. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Zentai ellen, s ezt követte a hivatalos kiadatási kérelem.

Zentai Károly nyomára a zsidók elleni bűncselekményekben vétkes náci háborús bűnösök felkutatására alakult Simon Wiesenthal Központ nácivadászai jutottak, az igazságszolgáltatás elől még mindig bujkáló háborús bűnösök felkutatását célzó "Utolsó esély" elnevezésű kampány keretében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.