Novembertől félnapos műszakra kötelezik a szolnoki sebészeket

Novembertől két műszakos munkarendre kötelezik a szolnoki Hetényi Géza kórház baleseti sebészeteit, azokat az orvosokat, akik az országban elsőként jogerősen pert nyertek munkáltatójukkal szemben a túlmunkadíjazás ügyében - írja hétfőn megjelent számában Jász-Nagykun-Szolnok megye napilapja.

Az orvosoknak keddtől napi 12 órás műszakban kell dolgozni, és az eddigi bérkiegészítő juttatásokat is megvonják tőlük - olvasható az Új Néplapban. A munkáltatói döntés előzménye, hogy a baleseti sebészek által kezdeményezett polgári perben a bíróság kimondta: európai uniós irányelvekkel összhangban az orvosok és egészségügyi szakdolgozók által ellátott teljes ügyeleti időt munkaidőnek kell tekinteni, és ennek megfelelően díjazni. Az orvosok kérték a szolnoki kórház főigazgatóját, hogy a bírósági döntésnek megfelelően számolják el munkaidejüket, és tegyen ajánlatot a korábbi átalánydíjazás helyett. 

Szántai Katalin, a orvosok jogi képviselője elmondta: a baleseti sebészeten a jelenlegi 13 fős orvoslétszámmal csak a munkajogi szabályok megsértésével, az óraszámok átlépésével, a pihenőidő megvonásával valósítható meg az új munkarend, ami veszélyezteti a betegellátás biztonságát. 

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke egy, októberben éppen Szolnokon tartott sajtótájékoztatón közölte: számításuk alapján hazánk európai uniós csatlakozásától eltelt 13-14 hónapra kereken 40 milliárd forintot tesz ki kamatmentesen az az összeg, ami az orvosoknak, szakdolgozóknak jár túlmunkadíj-különbözetként. Elmondta azt is, hogy Szolnok után újabb perek indulnak vagy folynak, és ezek számát az is befolyásolja, hogy a tárca hogyan fog viselkedni. Éger István kitért arra, hogy a túlmunkadíj-különbözet miatt különösen kritikus szemmel vizsgálják a 2006-os központi költségvetés tervezetét, de még nem látják benne annak forrását. A MOK elnöke a kifizetések kapcsán megjegyezte: nem szép dolog a kormányzatnak az önkormányzatokra mutogatni ennek a kérdésnek a megoldásában, mert azoknak "nincs jegybanki jogosítványuk, ezért pénzt sem bocsáthatnak ki".

Hangsúlyozta: tisztában vannak vele, hogy az európai uniós irányelvek szellemében született jogerős ítéletek se többet, se kevesebbet nem mondanak ki, csak azt: a túlmunka rendes munkaidőnek számít. Az sem kérdéses, hogy ezt a ledolgozott munkaidőt ki kell fizetni, annak mikéntje pedig az adott nemzetállamban érvényes munkajogi és egyéb szabályzás szerint kell megtörténnie - vélekedett, és hozzátette: az ügyben "peren kívüli megoldást is el tudnánk képzelni". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.