Katasztrófa után közeledés Ázsia ősellenségei között

Tárgyalások kezdődtek szombaton Iszlámábádban pakisztáni és indiai külügyi illetékesek között arról, hogy megnyitják a kasmíri határt az október 8-i földrengés áldozatainak megsegítése érdekében.

A két ősi rivális példa nélküli lépésre készül egy olyan területen, amelynek hovatartozásáért két háborút is vívtak, és Kasmír indiai felén több mint másfél évtizede harcolnak iszlám szakadárok az újdelhi kormányerők ellen.

A kasmíri ellenőrző vonal megnyitását Pervez Musarraf pakisztáni elnök vetette fel a katasztrófa után, hogy az ütközőzóna két oldalán élő kasmíriak segíthessék egymást, de a kölcsönös gyanakvások miatt eddig nem sikerült előrelépni. A szombati tárgyalásokról várhatóan még a nap folyamán közös nyilatkozatot adnak ki.

A Richter-skála szerinti 7,6 fokos erősségű földrengésben becslések szerint közel 78 ezren haltak meg Pakisztánban és 3,3 millióan váltak hajléktalanná. A tél közeledtével az éhínség és a betegségek mellett a fagyhalál is fenyegeti az otthonukat vesztetteket. India a katasztrófa óta több tonna élelmiszert szállított Pakisztánnak, szerdán pedig 25 millió dollárt ajánlott fel az ENSZ segélyfelhívására.

Közben szombatra virradóra újabb földrengés rázta meg Pakisztán északi részét. Az 5,5 fokos erősségű földmozgás után, amelynek epicentruma 120 kilométerre Iszlámábádtól északra volt, egyelőre nem érkezett jelentés újabb áldozatokról vagy károkról. Az október 8-i földrengést eddig 1060 további kisebb-nagyobb rengés követte a térségben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.