Spanyolországban üdül Mengele tanítványa

Nem sokon múlt, hogy horogra akadjon a hírhedt "mauthauseni mészáros" - a kilencvenegy éves Aribert Heim azonban ismét meglépett az igazságszolgáltatás elől. Pedig a spanyol nyomozók már forró nyomon voltak, miután német kollégáik figyelmeztették őket: néhány gyanús pénzátutalás alapján gyanítható, hogy a keresett háborús bűnös valahol Girona környékén lapul.

Az osztrák származású Heim a Linz melletti mauthauseni koncentrációs tábor orvosaként Mengele példás tanítványa volt, akivel szadizmus dolgában egyetlen kollégája sem vehette fel a versenyt. Több száz rabot gyilkolt meg, hol közvetlenül a szívükbe adott injekciókkal, hol érzéstelenítés nélkül végzett operációival - állítólag stopperrel mérte az időt, hogy a has felvágása és különféle szervek eltávolítása után mennyi időn belül áll meg a páciens szíve.

A háború után háborítatlanul élt Baden-Badenban, és orvosi praxist folytatott. Amikor a német hatóságok 1962-ben letartóztatási parancsot adtak ki ellene, valószínűleg Dél-Amerikába menekült, de gyanítható, hogy a nyolcvanas években Spanyolországban telepedett le. Családja ugyan állítja, hogy Heim 1993-ban Argentínában meghalt, de erről semmilyen hivatalos bizonyítékot nem tudtak bemutatni. Berlini bankszámlájáról időközben gyanúsan nagy összegek vándoroltak Spanyolországba.

A német nyomozókat ez vezette nyomra: a Gironában élő, német-olasz művészházaspár számlájára utalt 300 ezer euróból szerintük a család valójában Aribert Heimet támogatta. Heim valószínűleg nem magányos menekültként, hanem a nyugdíjas-paradicsomként elhíresült Denia nevű, tengerparti kisvárosban tengette az életét. A tízezer itt élő német nyugdíjas között elvileg nem tűnt fel, bár 190 centis magassága, 47-es cipőmérete és jellegzetes bibircsókja miatt nem volt kimondottan hétköznapi jelenség.

A helyiek azt mesélték a Tagesspiegel berlini lap riportérének, hogy Deniában a hatvanas években szinte egyik napról a másikra magas fallal körülvett, a külvilágtól elzárt, vad farkaskutyákkal őrzött házak nőttek ki a földből. A deniai lakosok előtt nem volt titok, hogy itt találtak menedéket a Németországban és Ausztriában körözött magas rangú nácik. A helyi temetőben nyugszik az olasz Sant'Anna-i mészárlást elrendelő Anton Galler SS-vezér és Gerhard Bremer SS-őrnagy, a Mussolinit 1943-ban kiszabadító Otto Skorzeny legjobb barátja.

A várost állítólag Bremer fedezte fel, aki később nagy partikat adott egykori bajtársai tiszteletére. Az állandó menekülésre készen saját kikötőt is építettek maguknak, ahonnan bármikor elmenekülhettek Afrika vagy a spanyol szigetek felé. Heim korához képest meglepő frissességről tett tanúbizonyságot: egy izraeli turista állítólag nemrég Ibizán látta, mások egy venezuelai repülőtéren. A német és az osztrák nyomozók 130 ezer eurós vérdíjat tűztek ki a fejére, de fokozza az aktivitást a Simon Wiesenthal Központ is, amelynek "körözési listáján" Heim az előkelő második helyen szerepel.

Berlin, 2005. október

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.