A botrány elérheti Cheneyt

Az amerikai fővárosban hivatalosan is bejelentették péntek délben, amit a sajtó már korábban biztosra vett: vádat emeltek a Fehér Ház egyik kulcsfigurája, Lewis "Scooter" Libby ellen.

Dick Cheney alelnök kabinetfőnöke kiadta egy fedésben dolgozó CIA-ügynök nevét, ami súlyos bűncselekmény. A vád azonban nem közvetlenül erre, hanem az igazságszolgáltatás félrevezetésére, hamis tanúvallomásra vonatkozik. Libby tegnap bejelentette, hogy lemond tisztségéről.

Libby újságírókkal beszélgetve megnevezte Valerie Plame-et, akinek férje ellentétbe keveredett a Fehér Házzal. Joseph Wilson nagykövet ugyanis nem talált Nigerben bizonyítékot arra, hogy Irak atomfegyverhez szükséges urániumot vásárolt volna. Miután a háború előkészítésében a kormányzat a jelentés kézhezvétele után is használta az érvet, Wilson cikket írt a New York Timesba. A Fehér Ház a nagykövet hitelét akarta aláásni azzal, hogy kiadta: felesége a tömegpusztító fegyverekkel foglalkozó CIA-ügynök, és ő találta ki, hogy Wilson utazzon Nigerbe.

A vádemelés súlyos csapás az amúgy is válságban lévő Bush-kormányzat számára. Az elnök annak idején az erkölcsi tisztaság ígéretével nyerte meg a 2000-es választásokat, most pedig sorozatosan kerülnek bajba a republikánusok legfontosabb emberei: választási visszaélés miatt vádat emeltek a képviselőház republikánus frakcióvezetője ellen, és vizsgálat folyik szenátusi kollégájának bennfentes részvénykereskedése miatt. A Plame-ügy másik gyanúsítottja Karl Rove, az elnök legfontosabb tanácsadója. Ellene most nem emeltek vádat, de a vizsgálat folytatódik, és még azt sem lehet kizárni, hogy Cheney alelnök is bajba kerülhet.

Washington, 2005. október

Libbyt munkatársa segíti
Libbyt munkatársa segíti
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.