Rajtaütéseket terveznek a szerzői jogok megsértői ellen

A szerzői jogok elleni bűncselekmények Magyarországon évente több milliárd  forintos kárt okoznak - közölték az illetékesek a feketegazdaság  elleni hatékonyabb fellépés érdekében az APEH-hel kötött  megállapodás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Az együttműködési szerződést az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA), a Szövetség a Szerzői  Jogokért (ProArt) elnökei, valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési  Hivatal (APEH) elnökhelyettese írta alá.

Szűts László, a ProArt elnöke elmondta: a művészeti élet  különböző területein alkotó művészeket "drámai mértékben" sújtja a  feketegazdaság.

Juhász István, az APEH elnök-helyettesének ismertetése szerint  az együttműködés főleg tapasztalatcsere és szakmai segítség  formájában ölt testet. Az ellenőrzéseket az APEH a Vám- és  Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) embereivel indított  úgynevezett rapid csoportok rajtaütéseivel is hatékonyabbá teszi.

Hozzátette: a gyorsreagálású egységek egyszerre több telephelyen  végeznek rajtaütést, így megakadályozzák, hogy az elkövetők  értesítsék egymást, a VPOP emberei pedig jogkörük által a hamis  termékeket azonnal el is kobozzák.

Szűts László elmondta: a kár mértékét nehéz számszerűsíteni,  mert a jogsértés sokféle módon történik, példaként említette a házi  CD-írás elterjedtségét.

Az illegális hordozók okozta károk csak becslések, amire a  legális műsoros hordozók forgalmának csökkenéséből, és az üres  hordozók forgalmának jelentős növekedéséből tudnak következtetni -  mutatott rá.

A környező országokban a kalózkodás hasonló mértékű, az internet térhódításával kialakuló lehetőségekre  kell a szakmának "üzleti választ" adni, egy új üzleti modellt  kialakítani - mondta.

Magyarországon mindössze egy cég  nyújt legális digitális letöltési szolgáltatást, így az ebből  származó bevételek növekedése még nem tapasztalható. Hozzátette: a  nemzetközi trendhez igazodva azonban ez várhatóan Magyarországon is  emelkedni fog.

Az ASVA augusztusi közlése szerint csak a filmkalózok 3,6  milliárd forint kárt okoztak Magyarországon, világszerte pedig ez a  szám eléri a 3,5 milliárd dollárt.

A két, több szervezetet tömörítő jogvédő csoport a közelmúltban  hasonló együttműködési megállapodást kötött az Országos Rendőr-főkapitánysággal.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.