Fidesz: az úti beszámoló cáfolja Gyurcsány Ferencet

Egyértelműen cáfolja a Külügyminisztérium egyik belső dokumentuma a Fidesz külügyi kabinetvezetőjének pénteki szavai szerint az elmúlt három hét "hazugsásorozatát".

A miniszterelnök október eleji amerikai útjáról készített, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára által jóváhagyott úti beszámoló egyértelműen és világosan cáfolja "azt a hazugságsorozatot, amelynek az elmúlt három hétben a tanúi lehettünk" - mondta Németh Zsolt budapesti sajtótájékoztatóján.

Tudomásunkra jutott, hogy a Külügyminisztérium elkészítette a Bush-Gyurcsány találkozóról, illetve a miniszterelnök amerikai útjáról az úti beszámolót, amely sem 2001. szeptember 11-ikét, sem Orbán Viktor magatartását nem említi - jelentette ki Németh Zsolt.

"A kör bezárult, Gyurcsány Ferenc krónikusan hazudik" - szögezte le a fideszes politikus.

Németh Zsolt felidézte a miniszterelnök Vasárnapi Híreknek adott interjúját, a parlamentben tett napirend előtti felszólalását, valamint egy héttel későbbi válaszát egy azonnali kérdésre. Kitért arra: Gyurcsány Ferenc többek között azt mondta, nemcsak az amerikai elnök, hanem az egész amerikai kormányzat számon tartja, hogy Magyarország nem megmagyarázhatóan viselkedett 2001. szeptember 11.-et követően.

A Fidesz képviselője szerint a "hazudozás" belpolitikai következménye megtéveszti a közvéleményt, a külpolitikai hatás pedig kiszámíthatatlanul kockázatos.

"Az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatai alapvetően a rendszerváltozás kezdetétől kiválóak és szövetségesi jellegűek" - hangsúlyozta Németh Zsolt, aki úgy vélte, a diplomáciai ámokfutás kategóriájába tartozik és nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló, hogy a külügyi tárca "kifejezetten pártpolitikai beállításban" rejtjeltáviratokat hozott nyilvánosságra az amerikai út kapcsán.

Németh Zsolt azt mondta, a 2001. őszi helyzetet tükröző táviratok valóban jeleznek átmeneti vitákat a magyar-amerikai kapcsolatokban, de teljesen irrelevánsak Gyurcsány Ferenc 2005. októberi találkozója, valamint az Egyesült Államok és Bush elnök Magyarország képe tekintetében. Hozzátette: a közelmúltban tett amerikai látogatása, a budapesti amerikai nagykövet válaszlevele a Fidesznek, valamint a Külügyminisztériumban elkészült úti beszámoló a Gyurcsány-látogatásról egyértelművé teszi, hogy az Egyesült Államok nem kíván részt venni a magyarországi kampányban.

A Fidesz álláspontja az, hogy a rejtjeltáviratok nyilvánosságra hozatalával a Külügyminisztérium megsérti a közszolgálatiság alapelvét, veszélyezteti a magyar diplomácia működőképességét és sérti a külkapcsolatok bizalmi jellegét.

"Megéri-e szétverni a magyar külpolitikát Gyurcsány Ferenc hazugságának eltusolása érdekében? Melyik nagykövet fog ezt követően rejtjeltáviratot írni és melyik külföldi tényező fog diplomatáinknak bizalmas információkat adni?" - tette fel a kérdéseket a Fidesz külügyi kabinetvezetője.

Az MTI kérdésére válaszolva Németh Zsolt szomorúnak tartotta, hogy a stockholmi magyar nagykövet hazaküldött titkos táviratának tartalma, sőt a távirat száma is megjelent a Magyar Nemzet című napilapban. Megjegyezte, hogy arról az október eleji táviratról van szó, amelyben a nagykövet állítólag kampányjavaslatokat fogalmaz meg az MSZP és a miniszterelnök számára. Németh Zsolt ezért a külügyi bizottság elnökeként bele kíván tekinteni ebbe a táviratba. (A külügyminiszter előző nap jelezte, hogy az említett távirat nem tartalmaz kampányjavaslatokat, a külügyi bizottság vezetői ennek ellenére betekinthetnek a hivatkozott anyagba.)

Németh Zsolt megismételte: abba a rejtjeltáviratba is be kíván tekinteni, amelyek információi szerint az Irakba küldendő T-72-es tankok felújítása kapcsán a brüsszeli NATO-nagykövetség és a washingtoni külképviselet között zajlottak le, és "felmerült a korrupció gyanúja a tankok felújításával kapcsolatban". A külügyi tárca már jelezte: a felvetett kérdés értelmezhetetlen, emellett az ügy részleteinek nyilvánosságra hozatala sértené Magyarország és szövetségesei érdekét.

A fideszes politikus még azokba a titkos táviratokba is betekintene, amelyek arról szólnak, milyen visszhangot váltott ki az EU-ban a miniszterelnök kínai látogatása során tett kijelentése a vízummentesség bevezetésének ügyéről, és azokba is, amelyek arról szólnak, milyen a fogadtatása a kormányfő hároméves uniós költségvetésre vonatkozó javaslatának.

MSZP: "fals kiszivárogtatás"

Hárs Gábor szocialista országgyűlési képviselő szerint Németh Zsolt "hetet-havat" összehord, és egymással ellentétes dolgokat hoz össze, hogy negatív színben tüntesse fel a magyar külpolitikát. A politikus az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: utánanézett, és a kormányfő még nem hagyta jóvá az útinaplót, amely egyébként sem az országgyűlési képviselőknek szól, "amióta világ a világ, az ilyen jelentések a kormány tagjainak és illetékeseinek készülnek, munkájuk megkönnyítése céljából".

A képviselő közlése szerint itt "fals kiszivárogtatásról" lehet szó, amelynek kivizsgálását kérte a Külügyminisztériumtól, az elmúlt  napok hasonló eseményeihez kapcsolódva, ahhoz a stockholmi távirathoz, amelynek Németh Zsolt még a számát is tudta, illetve az iraki szállításokkal, amelyek nemzetbiztonsági kérdést is felvetnek. Hárs Gábor megítélése szerint Németh Zsolt - aki négy évig a Külügyminisztérium politikai államtitkára volt - elfelejtette a külügyi munkát, azt a szokást, hogy nem szokás táviratokat  nyilvánosságra hozni, különösen, amelyeket nem is láthatott volna.

Hárs Gábor nem kívánta kommentálni, ahogy az ellenzéki politikus  minősített Gyurcsány Ferencet: értékelése szerint nem elfogadható az  a kifejezésmód, amit a Fidesz az utóbbi napokban használ - és ez nem  is külpolitikai kérdés.

A képviselő felvetette még, hogy Németh Zsolt a washingtoni látogatást összefüggésbe hozta Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti útjának elhalasztásával, holott ez a kérdés az államfő  programjával függ össze.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.