Orosz célpontokra zuhantak volna a Nalcsikban rabolt gépekkel a terroristák

Samil Bászájev csecsen gerillavezér a 2001. szeptember 11-ihez hasonló, repülőgéprablásos kamikazetámadást tervezett a Kreml, egy atomerőmű és más célpontok ellen a kabard-balkárföldi Nalcsik elleni nagyszabású rajtaütés során - erősítette meg egy amerikai tanulmány, amelyet a pénteki orosz lapok ismertettek.

A Stratfor amerikai biztonsági kutatóközpont tanulmánya szerint az iszlám gerillák eredetileg nem október 13-ra, hanem 17-re tervezték az észak-kaukázusi orosz tagköztársaság elleni összehangolt támadást. Fő céljuk a repülőtér elfoglalása volt, hogy öt polgári gépet raboljanak. Ezeknek a Kremlbe és az orosz kormányszékházba, a Volga menti Balakovói Atomerőműbe, valamint egy szintén volgai vízi erőműbe és az észak-kaukázusi katonai körzet rosztovi főhadiszállásába kellett volna becsapódniuk.

A géprablás kudarca esetére a gerillák kormányzati épületek aláaknázását és túszok ejtését tervezték Nalcsikban a Stratfor-jelentés szerint, amely dicséri az orosz biztonsági erőket. Ezek ugyanis tíz nappal előbb információt szereztek a készülő terrorakcióról. Így a gerillák egy részét sikerült harcképtelenné tenniük, ami kétségbe ejtette a többieket, és támadásuk előre hozatalára késztette őket, kellő előkészítés nélkül.

Nyikolaj Sepel orosz főügyészhelyettes mindebből annyit erősített meg csupán, hogy a terroristák tervezték a nalcsiki repülőtér elfoglalását is. A főügyészség adatai szerint a terroristák 40 nalcsiki objektumra akartak csapást mérni, beleértve a repülőtér elfoglalását is - mondta Sepel, de hozzátette: ellenőrzik a géprablási tervekről szóló "médiainformációkat". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.