Oscar-díjas cipősdoboz

Magyar találmány nyerte az egyik fődíjat az R&D 100 Awards amerikai innovációs versenyen. A fórumon, ahol az adott esztendő 100 legjelentősebb műszaki termékét tüntetik ki, a Thales Nanotechnológiai Rt. berendezése, a H-Cube nevű készülék is díjat kapott.

Hogy pontosan mi is az a H-Cube, azt a katalitikus kémiában járatlan polgár számára nem könnyű lefordítani. A hivatalos megfogalmazás szerint a világ első nagy nyomású, folyamatos üzemmódú mikrofluidikai hidrogénező eszközéről van szó, ami a szakmán kívülieknek vélhetően nem sokat mond. Talán többet mond, hogy a készülék a gyógyszerkutatásban hasznosul. A gyógyszer-előállításban az egyik legfontosabb reakciócsoport a hidrogénezés, amit eddig szekrényméretű, bonyolult működtetésű berendezésekben végeztek, nagy, reakciónként akár egynapos időigénnyel. A H-Cube viszont csupán akkora, mint egy cipősdoboz, beállítása és üzemeltetése egyszerű, percek alatt elvégzi, amihez korábban órákra volt szükség. A katalitikus hidrogénezés új eszközét a gyógyszeripar mellett az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és az agrokémia területén is használhatják - sőt használják is, a készülékből ugyanis már több működik európai és amerikai gyárakban, illetve egyetemi intézetekben.

A fejlesztő cég neve még ismeretlen a nagyközönség számára, az anyavállalat, a ComGenex Kutató-Fejlesztő Rt. viszont ismertebb (néhány éve magyar innovációs nagydíjat is kapott). A Thales elsősorban mikro- és nanotechnológiával foglalkozik, fő profilja az eszközfejlesztés és
-gyártás a szerves kémiai ipar számára.

Ami magát a versenyt illeti, a jó nevű amerikai innovációs folyóirat, az R&D Magazine által 43 éve elindított megméretés "Innovációs Oscarnak" is nevezett díjait jellemzően USA-beli innovátorok kapják, Európa ritkán, térségünk pedig még ritkábban képviselteti magát a nyertesek között. Pedig az exkluzív klub tagsági köre valóban rangos: eddig többek között a fax, a HDTV, az ATM bankautomata, a lítiumion elem és a nagy sebességű száloptikai érzékelés került a díjazottak sorába a később szép pályát befutó újdonságok közül. Az idei nyerteslista is impozáns: olyan cégek és műhelyek szerepelnek rajta (a Thales társaságában), mint a NASA Glenn Research Center, a Toyota, a Hitachi, a Nikon, a Mitsubishi Electronics, a Matsushita vagy a 3M.

Szekrényméretû készülék helyett egy asztalon is megtörténik a reakció
Szekrényméretû készülék helyett egy asztalon is megtörténik a reakció
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.