Felépülhet végre a legek kórháza

A leghosszabb ideig, csaknem húsz éve tartó és a legnagyobb honvédségi, egyben egészségügyi beruházás eredményeként nyílhat meg 2007 tavaszán a Honvédkórház új szárnya - jelentette be tegnap Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, miután szerdán aláírták a kivitelezőkkel a szerződést, tegnap pedig megkezdődött a munkaterület átadása is.

A kórház-rekonstrukció folytatására csaknem 18 milliárd forintot költenek, és az első ütemben, jövő áprilisban a sürgősségi betegellátó osztályt nyitják meg.

A honvédelmi költségvetés jövőre nagyjából az ideihez lesz hasonló, az előirányzott 283 milliárd pedig szakértők szerint "megnyugtató működésre" ad lehetőséget. Ez fedezetet nyújt a katonák egyéni felszerelésének cseréjére, a gépjárműprogram folytatására, az első négy Gripen vadászgép fogadásához szükséges infrastruktúra kiépítésére, valamint a harci gépek és a fegyverzet aktuális törlesztőrészleteinek - ez jövőre mintegy húszmilliárd forint lesz - kifizetésére. A miniszter bejelentette, hogy a hivatásos állomány ötszázalékos fizetésemelésre számíthat. A leépítések szerinte csökkenő ütemben folytatódnak.

Négy éve a NATO főtitkára asztalcsapkodás mellett kérte számon a vállalt kötelezettségek teljesítését, most viszont nincs ok a szégyenkezésre. A miniszter kijelentette: maga sehol nem találkozott a sajtó által a szövetség vezetőinek tulajdonított és sűrűn hivatkozott kritikai megjegyzésekkel. Jelenleg csaknem ezer magyar katona szolgál külföldön, és folyik egy újabb háromszáz-négyszáz fős egység felkészítése, amelyet jövőre komplex feladatokra is bevethetnek. Hamarosan döntés születik egy Afganisztánban működő tartományi újjáépítési csoport felállításáról, amely jövő ősszel kezdhetné meg a munkát. A miniszter leszögezte: a katonai szövetséggel való együttműködést érdemben egy esetleges kormányváltás sem befolyásolhatja, mert magyar katonák - a korábbi iraki missziótól eltérően - ma már szinte kizárólag NATO-kötelezettségvállalás keretében vannak külföldön.

- Simicskó István (Fidesz), az Országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöke szerint a "honvédelem terén is csak saját klientúráját támogató luxusbaloldal" 2006-ban a GDP mindössze 1,17 százalékát fordítja katonai célokra. Megjegyezte, hogy a biztonságot kampányszlogenné tevő kormányzat nincs tisztában azzal, hogy a biztonságnak ára van. (MTI)

FOTÓ: domaniczky tivadar

Juhász Ferenc és Batiz András kormányszóvivõ
Juhász Ferenc és Batiz András kormányszóvivõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.