Vér és Becsület - végleg törölve

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Bíróság tavaly decemberben kihirdetett elsőfokú ítéletét, amelyben feloszlatta a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet.

A szélsőjobboldali szervezet feloszlatásáért a Fővárosi Főügyészség - a Nemzetbiztonsági Hivatal adatai alapján - még 2003 februárjában nyújtott be keresetet a bíróságra.

A csupán nevében kulturális egyesület feloszlatását a főügyészség azért kezdeményezte, mert tagjai zártkörű rendezvényeken és a nagy nyilvánosság előtt újfasiszta eszméket hirdettek és népszerűsítettek, mások méltóságát súlyosan sértő kijelentéseket tettek, s egyes népcsoportokban félelmet, megbotránkozást keltettek. A Vér és Becsület szervezésében zajlottak le minden évben a Fehér karácsony elnevezésű, nyíltan rasszista zenei fesztiválok, s az egyesület aktivistái minden évben megemlékeztek (vagy legalábbis megkísérelték megemlékezni) azokról a német (döntően az SS-hez tartozó) és magyar katonákról, akik 1945. február 11-én megkíséreltek kitörni a budai Vár köré vont szovjet ostromgyűrűből.

A fekete egyenruhát viselő, bakancsos "testvérek" gyakran feltűntek különféle állami rendezvényeken, politikai demonstrációkon, és kapcsolatot építettek ki számos nyugat-európai újfasiszta szervezettel. Ezeket rendszeresen meghívták budapesti megmozdulásaikra. Az ügyészség a 2002 decemberében Sződligeten megtartott Fehér karácsony után kezdeményezte a bíróságnál a szervezet feloszlatását azzal az indokkal, hogy az egyesület vezetői és tagjai nyíltan az alkotmányba, az egyesülési törvénybe és nemzetközi szerződésekbe ütköző nézeteket hirdettek. Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító államtitkár a jogerős ítélet kapcsán azt mondta: mindez megerősíti, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a köz érdekében járnak el, amikor föllépnek azokkal a szervezetekkel szemben, amelyek tevékenysége az alkotmányos rend megdöntésére irányul.

Tegnap a magát hungaristának valló Bácsfi Diána visszavonta fellebbezését a Fővárosi Bíróság azon ítéletével szemben, amelyben első fokon két év próbára bocsátották önkényuralmi jelkép használatáért. A Magyar Jövő Csoport vezetőjét azért marasztalta el a bíróság, mert tavaly augusztusban a nyilaskeresztre hasonlító jelképet ábrázoló plakátokon hirdette szervezete rendezvényeit, amelyeken Bácsfi rendszeresen nyilaskeresztes kitűzőt viselt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.