MDF: régi műsor, új szereposztás

Állítólag létezik egy forgatókönyv a Fideszben az MDF parlamenti frakciójának szétverésére, de a nagyobbik ellenzéki pártban azt állítják: nem foglalkoznak a fórummal.

Ha a jobboldal a jövő tavasszal elveszíti a választásokat, annak Orbán Viktor, illetve a Fidesz lesz az oka - nyilatkozta Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője ezzel arra utalt, hogy a Fidesz mindent megtesz annak érdekében, hogy az MDF a 2006-os választásokon már ne legyen rivális, s lehetőleg ne is legyen jelen a politikai palettán. Vagy ha mégis, akkor ne az a Dávid Ibolya legyen az elnöke, aki mindent megtesz azért, hogy a fórum "önálló entitás" maradjon, s nem zárja ki kategorikusan az MSZP-vel és az SZDSZ-szel való koalíció lehetőségét.

A fórumosok meggyőződése, hogy a Fidesz a 2002-es választási vereség óta folyamatosan kísérletezik a sikeres MDF-es képviselők "levadászásával" - ha Dávid Ibolya nem áll kötélnek, akkor "légüres teret" kell körülötte teremteni, s demonstrálni, hogy a valódi, "lakiteleki eszmeiséget" képviselő jobboldaliak már a Fidesz szövetségi rendszeréhez tartoznak. A lakitelekiek 2006-ban listás helyet kaphatnak vagy a Fidesz támogatásával képviselőjelöltek lesznek ott, ahol 2002-ben mandátumot szereztek MDF-Fidesz-színekben. Az ex-MDF-esek nagy részét már felvette soraiba a Fidesz parlamenti frakciója. A fórumosok úgy tudják, hogy már meg is született a fideszes forgatókönyv arról, hogy december közepéig szét kell verni az MDF frakcióját. Erre a fideszesek azt mondják: "nincs semmilyen forgatókönyv, nem foglalkozunk az MDF-fel".

"Nyugaton a helyzet változatlan. Lakitelekiek már nincsenek, de a műsor ugyanaz, csak más szereposztással" - mondta lapunknak az egyik MDF-es honatya. Szerinte most a fideszesekkel tárgyaló Gémesi György bomlasztja a fórumot azzal, hogy hadat üzent Dávid Ibolyának, s nem ért egyet ugyan a fórum politikai stratégiájával - mégis marad. A gödöllői polgármester ezzel szemben úgy érvel, hogy az MDF elnöke már nem az 1990-es konzervatív értékeket képviseli, és nem fogadja el, hogy Dávid nem határolódik el a kormánypártokkal való koalíciókötés lehetőségétől. Úgy látja, ha a jobboldali pártok nem működnek együtt a választásokon, akkor "a nevető harmadik", a szocialista jelölt győzhet. Az ügy kínos - állítják fórumos honatyák -, fél évvel a választások előtt kibeszélés és konfliktusok nélkül egy irányba kell húzni, különben "elolvad" a két-három százalékos MDF-bázis is. Biztosak viszont abban, hogy Gémesi Györgyön kívül más nem lép ki a nyolcfős parlamenti frakcióból. Sisák Imréről, Pásztó polgármesteréről nemrégiben megjelentek olyan hírek, hogy tárgyal a Fidesszel, s távozik az MDF-ből, ezt viszont a honatya határozottan visszautasította. Tegnap lapunknak már ő is úgy nyilatkozott: elképzelhetetlen számára, hogy az MDF a Fideszen kívül más párttal lépjen koalícióra. - Ha elérkezne a pillanat, hogy a demokrata fórum komolyan felvetné a koalíciókötést a szocialistákkal vagy a szabad demokratákkal, akkor azonnal kilépnék - tette hozzá.

Dávid Ibolya, Herényi Károly és Csapody Miklós a Fidesznél indexen van, de fórumosok elmondása szerint más képviselők "megkörnyékezésére" (Csáky András, Gémesi György, Karsai Péter, Pettkó András, Sisák Imre) nem hivatalosan, a kulisszák mögött már tett kísérletet a Fidesz. Az MDF-ben számolnak azzal, hogy egyéni jelöltjeik elbukhatnak a választókerületekben a fideszes vagy az MSZP-s (esetleg a helyben népszerű ex-MDF-es) képviselőjelöltekkel szemben. De - mondják a párt vezetői - az MDF-es szavazók soha nem szavaznak a Fideszre. A fórumos vezető politikusok e kijelentéssel azt is elismerik: bázisuk elsősorban már nem a jobboldalról verbuválódik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.