SZDSZ-es törvényjavaslat a kisebb önkormányzati testületekről

Az önkormányzati testületek létszámának felére csökkentéséről nyújt be hamarosan törvényjavaslatot az SZDSZ az Országgyűlésnek; ha az indítványt még ebben az ülésszakban elfogadják, a jövő évi önkormányzati választásokon már alkalmazni lehet - közölte Fodor Gábor ügyvivő, Kuncze Gábor pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

A politikus elmondta: a vegyes választási rendszer létszámhatárát tízezer főről ötezer főre csökkentenék annak érdekében, hogy minél több településen választhassanak saját egyéni önkormányzati képviselőt. (A jelenlegi rendszer szerint a tízezer lakosnál kisebb településeken úgynevezett kislistás választás keretében egyszerre választják meg az egész képviselőtestületet.)

Az öt- és tízezer közötti lakosságszámú településeken hat egyéni  választókerületi és négy kompenzációs listás mandátum lenne  megszerezhető. Minden további 20 ezer lakos után egyéni választókörzetben, minden 30 ezer lakos után pedig a kompenzációs listán nőne eggyel a mandátumszám - közölte.

Mint mondta, a fővárosban azt szeretnék elérni, hogy a budapesti önkormányzat létszáma a felére csökkenjen, ezért itt nem vennék figyelembe ezeket a szabályokat. Hozzátette: az SZDSZ szerint a megyékre, mint közigazgatási egységekre nincs szükség, de ez 2006-ban még nem elérhető cél, ezért első lépésként a létszámuk felére csökkentését javasolják.

"Mi a koalíciós partnertől egyébként azt várjuk, és az eddigi nyilatkozatai alapján, azt gondolom, hogy joggal várhatjuk, hogy mellé fog állni ennek a javaslatnak" - jegyezte meg a politikus.

Kuncze Gábor elmondta: a becslések szerint létszámcsökkentéssel mintegy 30-40 milliárd forint takarítható meg. A pártelnök hangsúlyozta: "nem fogadjuk el azt az állapotot, hogy az állam csak nő, nő, nő, és ennek aztán vannak olyan következményei, hogy a végén már mindent maga akar intézni. (...)  Ezzel szemben viszont azt szeretnénk, ha egy kisebb, de valóban  magasabb színvonalú szolgáltatásokat, olcsóbban, nagyobb  hatékonysággal nyújtó állam működne Magyarországon".

Ha egyetértés van a politikában, a kisebb parlamentre vonatkozó javaslatokat is el lehetne fogadni még az idén, és a 2006-os választásokon alkalmazni - mondta.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.