Öngyilkos merénylet egy izraeli piac ellen

ÖÖngyilkos palesztin merénylő robbantotta fel magát szerda délután az észak-izraeli Hadera piacán; orvosi források szerint öten meghaltak, többen súlyosan megsérültek.

A rendőrség és a mentők mintegy harminc sérültről tudnak. A detonáció következtében négy-öt elárusítóhely romba dőlt a szabadtéri piacon. Több sajtóorgánum szerint az Iszlám Dzsihád radikális fegyveres palesztin szervezet máris jelentkezett a merénylők nevében.

Izrael területén ez volt az első merénylet augusztus 28. óta, amikor Beérseba buszpályaudvarán húszan megsebesültek.

Izraelben nagy a feszültség, mert az Iszlám Dzsihád bosszút esküdött egy katonai vezetőjének halála miatt. A vasárnap esti rajtaütésben megölt Luai asz-Szaadi kiemelt célpontnak számított, mivel izraeli városokban elkövetett több pokolgépes merényletért tartották felelősnek. Ő volt az Iszlám Dzsihád katonai szárnya, az al-Kudsz Brigádok ciszjordániai vezetője, s egyben a legmagasabb rangú palesztin fegyveres vezető, akit a februárban életbe lépett izraeli-palesztin tűzszünet óta megöltek az izraeliek.

Palesztin fegyveresek azóta több ízben, így szerdán is rakétákat lőttek ki izraeli településekre a Gázai övezetből, noha a palesztin hatóság kedden bejelentette, hogy biztonsági erőket vezényelt ki az indításhoz használt körzetbe. Izrael tüzérségi és légitámadásokkal válaszolt;  hárman megsebesültek.

Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere a palesztin kormányzat nevében elítélte a szerdai merényletet, és mindenkit felszólított annak megértésére, hogy "az erőszak csak erőszakot szül", és a palesztin vezetés "nem akar visszatérni ehhez az ördögi körhöz".

A merénylet veszélybe sodorhatja a február óta tartó, törékeny tűzszünetet, és elhalványítja a reményeket, hogy a Gázai övezetből való izraeli kivonulásnak köszönhetően újra beindul a megbékélési folyamat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.