A Fidesz szerint Bush nagyra értékelte Orbánt

A Fidesz szóvivője szerint azokból a levelekből, amelyeket a 2002-esválasztások után az Egyesült Államok elnöke és az akkori budapestiamerikai nagykövet Orbán Viktornak írt, egyértelműen megállapítható,hogy George Bush és az amerikai diplomácia is nagyra értékelte a Fideszelnökének kormányzati teljesítményét.

"Ezen levelek alapján egyértelműen megállapítható, hogy Bush elnök és az amerikai diplomácia is nagyra értékelte Orbán Viktor kormányzati teljesítményét. Azt gondoljuk, ezekkel a levelekkel ez ez az egész méltatlan és nevetséges vita lezártnak tekinthető" - írta Révész Máriusz szerdai közleményében, amelyben a két levélből is idéz.

A szóvivő idézi az amerikai elnök 2002 áprilisában írt levelét, amelyben George Bush megköszöni Orbán Viktornak és kormányának azt a munkát, amelyet négy éven át végeztek az "Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolatok építésében, valamint azt a szilárd támogatást, amelyet a terrorizmus elleni küzdelemben nyújtottak".

Révész Máriusz abból a levélből is idéz, amelyet az akkori budapesti amerikai nagykövet, Nancy G. Brinker is a Fidesz elnökének, és amelyben a többek között az áll: "Hálás lennék, ha Önnek is lenne ideje egy rövid találkozóra Bush asszonnyal, hogy ő közvetlenül Önnek tolmácsolhassa az amerikai nép köszönetét mindazért a támogatásért, amelyet Magyarországtól kaptunk a terrorizmus elleni harcban."

A szóvivő szerint a vita csak azért robbant ki, mert Gyurcsány Ferenc az amerikai elnökkel történt találkozója után nem mondott igazat és később úgy próbált szabadulni a "rendkívül kínos" helyzetből, hogy az Országgyűlésben "szemrebbenés nélkül letagadta korábbi nyilatkozatait, majd figyelemelterelésként négy évvel ezelőtti levelek tendenciózusan összeválogatott részleteire kezdett hivatkozni".

"A négy évvel ezelőtti viták felelevenítésével sem lehet magyarázatot adni arra, hogy Gyurcsány Ferenc miért nem mondott igazat az amerikai elnökkel folytatott megbeszélése után? Miért vezette félre az embereket, amikor Bush elnöknek a szájába olyan kijelentéseket adott, amelyek a valóságban nem hangzottak el?" - tette fel a kérdést közleményében Révész Máriusz.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.