Koncert Bangladesért

A Kelet-Pakisztán elszakadásáért vívott harcok és az éhezés elől milliók menekültek a szomszédos Indiába, és a menekült táborokban nagy pusztítást vittek véghez az áradások is. A menekültek megsegítésére Ravi Shankar, bengáli szitár művész kezdeményezésére, George Harrison vezetésével a 70-es évek legnagyobb rock sztárjai, pl. Bob Dylan, Eric Clapton, Ringo Starr , Billy Preston léptek színpadra. Az egy napon adott, egymást követő két koncertet több mint 40 ezren követték a helyszínen. Az ebből készült lemez és film milliókhoz jutott el. A bevételekből és a jogdíjakból több mint 15 millió dollár gyűlt össze, melyet a szervezők az UNICEF-nek ajánlottak fel, hogy segítse az újonnan alakult Banglades állam szenvedő gyermekeit.

A koncert anyagát 1991-ben CD-n ismét kiadták, melynek bevételeiből újabb UNICEF gyermekvédelmi programok indulhattak Dél-Ázsiában. George Harrison 2001-ben, halála előtt kezdett el dolgozni egy DVD kiadáson, és a munkát özvegye, Olivia fejezte be. A helyreállított eredeti film- és hangfelvételt egy 40 perces dokumentumfilmmel egészítették ki, melyben a koncert eddig nem látott részletei is szerepelnek. Ezeket interjúk egészítik ki, többek között George Harrisonnal, Kofi Annan, ENSZ főtitkárral és Bob Geldoffal.

Az új dupla DVD eladásából származó bevétel a George Harrison alapítványon keresztül ismét az UNICEF gyermekprogramjait támogatja majd, melyet Olivia, Harrison özvegye hozott létre 1 millió dollár alappal. A pénzt elsősorban katasztrófák gyermekáldozatainak megsegítésére kívánják fordítani. A DVD és a CD Magyarországon is hamarosan forgalomba kerül.

(UNICEF közlemény alapján)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.