Részjelentést tárgyal az Orbán-bizottság

Az Orbán-család gazdagodását vizsgáló bizottság mai ülésén a miniszterelnöki összeférhetetlenséggel kapcsolatos információkat és a beérkezett iratokat veti össze - tájékoztatta az MTI-t a bizottság szocialista elnöke.

Vadai Ágnes elmondta: értékelik, hogy hitelesek-e az összeférhetetlenség gyanúját felvető, a sajtóban megjelent információk a volt miniszterelnök szerepvállalásáról a családi cégben. Emellett arra is választ kívánnak kapni, hogy Orbán Viktor hivatali idejében részt vett-e a felesége és baráti társasága által létrehozott gazdasági társaság ülésén, s befolyásolhatta-e a társaság tagjainak döntését a volt miniszterelnök.

A bizottság elnöke közölte: a részjelentés-tervezet szerint "a beérkezett iratok alapján egyértelműen kiderült, hogy Orbán Viktor részt vett bizonyos összejöveteleken, és befolyásolta a döntéseket". Hozzátette: 27 pontban találtak olyan adatot, amelyek alapján elmondható, valósak az Élet és Irodalomban megjelentek.

Vadai Ágnes elmondta: a bizottság megismételt kérésére sem kapta meg a XII. kerületi önkormányzattól az Orbán-család XII. kerületi Cinege utcai ingatlanának felújításával, bővítésével kapcsolatos dokumentumokat. Az önkormányzat a kérést határozatban utasította el, amely ellen lehet fellebbezni. A bizottság elnöke szerint fellebbezésnek értelme nincs, ezért inkább Orbán Viktortól fogják megkérni ezeket az iratokat.

Az Orbán-bizottság idén tavasszal alakult meg azzal a céllal, hogy az Élet és Irodalomban megjelent cikksorozat nyomán kiderítse: volt-e szerepük állami forrásoknak az Orbán-család gazdagodásában. Az Országgyűlés házszabálya szerint a bizottságnak zárójelentés elkészítésével kell lezárnia tevékenységét. E dokumentum várhatóan november 19-re készül el. Az elmúlt hetekben a bizottság három részjelentést tárgyalt meg. A Fidesz által delegált tagok a bizottság első üléséről kivonultak, és azóta nem vesznek részt a munkában. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.