Titkos táviratok, nyilvános vádak

A Külügyminisztérium háromoldalas összegzőt tett közzé a magyar-amerikai kapcsolatok alakításáról. Ebben felhasználták azokat a titkos nagyköveti táviratokat is, amelyekbe betekinthettek az Országgyűlés külügyi bizottságának tagjai.

A Bársony András politikai államtitkár nevével jegyzett irat szerint az Orbán-kormány idején több tényező is rossz benyomást keltett Washingtonban, és leértékelte Magyarország addigi magas osztályzatát. Különösen fájlalták, hogy a miniszterelnök személyesen nem lépett fel a magyar radikális szélsőjobb Amerika-ellenes kirohanása miatt.

A nagykövetségi táviratokba tegnap betekintést nyert Hárs Gábor szocialista képviselő szerint az iratok tükrözik a washingtoni nagykövetség - illetve az akkori nagykövet, Jeszenszky Géza - őszinte aggodalmát amiatt, hogy a két ország közötti kapcsolatok megromlanak. A nagykövetség az amerikai illetékesek véleményének azonnali közlésével sürgeti a "központot", reagáljanak a Bush-kormányzat egyre nyugtalanítóbb üzenetére, amelyben egyértelmű állásfoglalást kérnek a miniszterelnöktől. A nagykövetségi táviratok jelzik: a Fehér Ház zokon vette, hogy Orbán miniszterelnök nem határolódott el Csurka István kijelentésétől. (A MIÉP vezetőjének kijelentésén nem lepődtek meg, tudták, hogy tőle nem lehetett mást várni.)

A külügyi bizottság szocialista tagja szerint kiolvasható a táviratokból, hogy a késve megtett külügyminiszteri nyilatkozat, illetve a tragikus végű terrortámadás után két héttel született parlamenti nyilatkozat az amerikai illetékesek szemében csupán "hiánypótlás" volt, nem javított az amúgy is rossz washingtoni Orbán-imázson. Nem pótolta a miniszterelnök hiába várt személyes nyilatkozatát.

A magyar diplomatákkal konzultáló amerikai illetékesek (feltehetően a Külügyminisztérium, illetve a nemzetbiztonsági tanács illetékesei - A szerk. megj.) közvetítették az adminisztráció rosszallását a harcirepülőgép-rendelés magyar kezelése miatt. Kiderült: az amerikaiakat jobban zavarta az, hogy a sajtóból értesültek a szövetséges kormány döntéséről, mint az, hogy a magyarok nem F-16-osokat vásároltak. A kommunikáció állapota aggasztotta Washingtont - mondta Hárs. A képviselő szerint mindez vezetett oda, hogy Orbánt 2002 februárjában nem fogadta George W. Bush elnök a Fehér Házban. A táviratok egyikében a fogadás elmaradásának magyarázatául a nagykövetség azt közvetítette, hogy a "Fehér Ház nem szokott választási kampányban részt vevő kormányfőket fogadni". Előzőleg azonban a nemzetbiztonsági tanács Magyarországot lefokozta a problematikus partnerek közé. Ez a kínos státusz csak azután változott, hogy Bush fogadta Medgyessy Pétert a Fehér Házban - mondta Hárs Gábor szocialista képviselő.

Csapody Miklós MDF-es képviselő az MTI-nek azt mondta: a titkos táviratokból kiolvasható volt, hogy az akkori washingtoni magyar nagykövet, Jeszenszky Géza jól és hatásosan érvelve védte kormánya álláspontját, egyúttal hitelesen tolmácsolta amerikai politikai benyomásait. Arról, hiba volt-e Orbántól, hogy nem határolódott el a Csurka-kijelentéstől, azt mondta, "az ügy a Fidesz elnökének magánügye addig, amíg nem visel miniszterelnöki posztot".

Leértékelt hírnév

A szélsőjobboldali szavazatokért folytatott küzdelemben az akkori miniszterelnöknek sikerült nagyban leértékeltetnie addigi jó reputációját. Miközben a Bush-adminisztráció szinte vágyott arra, hogy egy dinamikus, fiatal jobboldali államférfi személyesítse meg az USA-ban az "új közép-európai demokráciákat", helyette egy taktikázó, kiszámíthatatlan politikust kapott. Aki késlekedett kiállni Amerika mellett, amikor az történetének egyik legkeservesebb, megrázó csapását szenvedte el. A következmény az ország problémás partnerré való leminősítése volt, az elromlott imázsú Orbánt pedig nem fogadták a Fehér Házban sem 2002 februárjában.

M.G.

"Tendenciózus válogatás, manipulatív pamflet"

Hamis színben próbálja feltüntetni a magyar-amerikai kapcsolatokat a Külügyminisztérium - mondta tegnap Németh Zsolt. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint a rejtjeltáviratok titkosságának részleges feloldása törvénytelen, komoly jogi aggályokat vet fel, és veszélyezteti a tárca működését. - A táviratok ebben a formában hiteltelenek, mivel tendenciózus válogatással csak részigazságokat tárnak fel - jelentette ki Németh.

Egyoldalú és mahipulatív politikai pamfletnek nevzte a Bársony András politikai államtitkár nevével jegyzett, a 2001-2002-es időszak magyar-amerikai kapcsolatairól szóló külügyi összeállítást Jeszenszky Géza volt washingtoni nagykövet.

A kérdéses időszakban a washingtoni magyar külképviseletet vezető politikus az MTI-hez eljuttatott keddi nyilatkozatában azt hangoztatja, hogy míg Magyarország a szeptember 11-i terrormerényletek után fajsúlyos parlamenti határozatban fejezte ki szolidaritását az Egyesült Államokkal, más államok nem tették meg ezt.Jeszenszky szerint Bush elnök 2002 februárjában azért nem tudta fogadni Orbánt, mert 1. az időpont hirtelen jött, 2. a téli olimpiára érkező magas rangú látogatók és kötelezettségek miatt zsúfolt volt a programja, egyébként is pár hónappal korábban már megfordult nála a magyar miniszterelnök.

(J. A.)

Orbán miniszterelnök és Jeszenszky nagykövet 2002-ben Bostonban. Sürgetõ üzenetek a központnak
Orbán miniszterelnök és Jeszenszky nagykövet 2002-ben Bostonban. Sürgetõ üzenetek a központnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.