Képviselői távirat-betekintés a Külügyminisztériumban

Az amerikai kormány 2001. szeptember 11. után mélységes csalódását fejezte ki amiatt, hogy Orbán Viktor akkori miniszterelnök személyesen nem határolódott el Csurka István MIÉP-elnök kijelentésétől, amely szerint az amerikaiak megérdemelték a terrortámadást - mondta Hárs Gábor (MSZP) kedden, Budapesten újságíróknak.

A külügyi bizottság tagja azt követően nyilatkozott, hogy a testület MDF-es tagja, Csapody Miklós társaságában a  Külügyminisztériumban betekintett azokba a titkos táviratokba,  amelyeket a 2001. szeptember 11. utáni időszakban a washingtoni  magyar nagykövetségről küldtek haza. A betekintést a parlament külügyi bizottságának tagjai számára Hárs Gábor a múlt héten kérte a külügyminisztertől.

Hárs Gábor kitért arra, hogy azokat a táviratokat is látták, amelyeket 2002 elején küldtek haza a washingtoni magyar külképviseletről, akkor, "amikor George Bush elnök nem kívánta Orbán Viktort miniszterelnökként vendégül látni a Fehér Házban".

A szocialista képviselő emlékeztetett arra, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minapi amerikai látogatása nyomán belpolitikai vita bontakozott ki, amelyben - mint Hárs Gábor fogalmazott - az ellenzék azt állította: nem igaz, hogy az amerikai kormány kifogásolta volna Orbán Viktor 2001-es elhatárolódásának elmaradását.

"Amerikai források is arról nyilatkoztak a közeli napokban, hogy valóban volt egy neheztelő amerikai értékelés. Tulajdonképpen az,  amit a Fidesz állít, az bizonyíthatóan nem igaz" - tette hozzá Hárs  Gábor.

Az MTI kérdésére Hárs Gábor azt mondta, mindössze a szokásos diplomáciai udvariasság szerepelt a Fidesz által múlt pénteken bemutatott levélben, amelyet George Bush 2002 tavaszán írt Orbán Viktornak. Ebben a levélben Bush megköszönte az akkori magyar kormányfőnek a kétoldalú kapcsolatok érdekében tett négyéves tevékenységét, valamint az aktív magyar közreműködést a terrorizmus elleni harcban.

"Egy megszokott, a leköszönő kormányfőnek szóló diplomáciai formula szerepel a levélben, ami semmiképpen nem befolyásolja mindazt, amiről eddig beszéltünk" - hangsúlyozta a szocialista bizottsági tag.

Csapody Miklós - anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna - azt mondta, a titkos táviratokból kiolvasható volt, hogy az akkori washingtoni magyar nagykövet, Jeszenszky Géza jól és hatásosan érvelve védte kormánya álláspontját, egyúttal hitelesen tolmácsolta amerikai politikai benyomásait, "a határozott véleményeket javaslatokkal is kiegészítette".
Az MDF-es politikus megjegyezte: a titkos táviratokban található helyzetértelmezés elemei között volt elismerő, megértő, de nagyon sok negatív kritika is.

Az MTI kérdésére, amely arra vonatkozott, szerinte hiba volt-e Orbán Viktortól, hogy nem határolódott el a Csurka-kijelentéstől, azt mondta, "az ügy a Fidesz elnökének magánügye addig, amíg nem visel miniszterelnöki posztot".

Hárs Gábor szerint Magyarország 2001-ben a megbízható szövetségesi kategóriából lényegében a megbízhatatlan kategóriába került, ami "egészen addig tartott, amíg Medgyessy Pétert nem fogadta Bush elnök".

A szocialista képviselő kitért arra, hogy Washington amiatt is neheztelt Budapestre, hogy Magyarország nem megfelelően kommunikálta  azon döntését, hogy az amerikai F-16-os vadászgépek helyett a svéd  Gripenek vásárlása mellett döntött.

Csapody Miklós szerint elképzelhető, hogy a külügyi bizottság valamelyik ülésén még napirendre kerül a táviratok ügye.

A Külügyminisztérium készített egy összefoglalót a washingtoni nagykövetségről négy évvel ezelőtt hazaküldött táviratokból, amely a tárca internetes honlapján is olvasható.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.