Eörsi-est: nem gyászoltak, hanem örültek

Eörsi István lett volna az első vendége a Műhely-beszélgetések újsorozatának október 23-án, a halál azonban közbeszólt: nem az íróval,hanem róla beszélgettek, rá emlékeztek a Déli pályaudvar mellett, FintaLászló bőrműves műhelyében, sajátos kultúrházában.

Mécseseket gyújtottak az október 13-án elhunyt Eörsi István Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, publicista, az "örök ellenzéki", a karakteres, folyton perlekedő véleményformáló emlékére a forradalom évfordulóján a Nyitott Műhelyben. Az este hattól csaknem éjfélig tartó összejövetel vezérfonala mégsem a gyász volt.

A költő legutolsó portréi (Horváth Dávid fotói) és Haraszty: István (Édeske) mobilszobrai, képei adtak sajátos hátteret az estének. Az egyik szobában Eörsivel kapcsolatos filmeket lehetett nézni - köztük például Fekete Gyula operáját, A megmentett várost, amelynek a librettóját írta. A másikban családtagok, barátok, szomszédok, tisztelők idézték fel élményeiket, olvasták fel kedvenc Eörsi-idézeteiket.

Mások mellett a színházi világból Halász Péter, Fodor Tamás és Pogány Judit, az irodalmárok közül Tábor Ádám író, Kőrössy P. József könyvkiadó-szerkesztő, Lengyel Anna dramaturg, Valachi Anna irodalomtörténész, a lapszerkesztők közül Vágvölgyi B. András, aki a Magyar Narancs főszerkesztőjeként és Vörös T. Károly, aki a Kritika munkatársaként dolgozott vele, a politikusok közül pedig Donáth Ferenc, Tardos Márton, Fodor Gábor, Mécs Imre érezte úgy, hogy ott a helye a Ráth György utcában vasárnap este.

Az Eörsi-est vendégei valóban nem gyászoltak, a szó szűkebb értelmében legalábbis nem, hanem - Pap Ágnes szociológus-szerkesztő, az est háziasszonya szavaival - örültek. Örültek annak, hogy volt egy olyan ember, mint Eörsi István, és hogy aki ismerte, annak meg is marad.

Haraszty: István a vendégkönyvéből az összes jelenlévő előtt ismeretlen Eörsi-verset olvasott fel. Más - egy osztrák irodalmár - szerint alighanem Eörsi István volt a legegyenesebb magyar. Az író egyik szomszédasszonya pedig azt a történetet idézte fel, amikor nagyon megsajnálta azt az embert, aki folyton ott ázott-fázott a házuknál - aztán kiderült, hogy a titkosrendőrt invitálta ebédre. Mások is megosztották az íróval közös sztorijaikat a többiekkel, így aztán nemcsak az elérzékenyülés, hanem a nevetés is gyakori volt a mécseslángok mellett.

A szavakból kibontakozó kép végül is valószínűleg az igazi Eörsi Istvánt mutatta meg - például olyannak, aki legjobb barátain is keményen számon kérte, ha eltértek az általa megfelelőnek tartott útról, mert fontos kérdésekben szinte kérlelhetetlen volt. Időnként szinte zavarba ejtően őszinte megnyilvánulások tanúi is lehettek a Nyitott Műhely vasárnap esti vendégei. Valaki például erkölcsi világítótoronynak nevezte a költőt az "Írj Eörsinek" feliratú üzenőfalon, mire az egyik unoka, Eörsi Dániel megemlítette: azért a nagyapja, akit maga is nagyon szeretett, nem volt híján emberi gyengeségeknek sem... Talán nem véletlen, hogy nők keltek Eörsi István védelmére, mondván: rajta kívül nem sok olyan ember van, akinek mindig megbocsátják a vétkeit.

Pap Ágnes szerkesztésében film is készül az október 23-ai estről, valamint a november 8-ai eseményekről - azon a napon szórják szét az Óbudai temetőben Eörsi István hamvait. Hídvégi Tibor producer reményei szerint a film DVD-n is megjelenik majd.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.