Madárinfluenza: Állatorvosi nyílt levél

A madárinfluenza állat-egészségügyi kérdés - írja nyílt levelében az egyik legtekintélyesebb magyar állatorvos, Mészáros János akadémikus, aki korábban az Állatorvos-tudományi Egyetem járványtani tanszékét, majd az MTA Állatovos-tudományi Kutatóintézetét is vezette.

Nyílt levél dr. Rácz Jenő egészségügyi miniszter úrnak!
Tisztelt Miniszter Úr!

Október 10-én Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr előtt Ön és Gráf József miniszter úr tisztázták, hogy a madárinfluenza állat-egészségügyi kérdés. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Ön világosan összefoglalta, hogy háromféle influenza van: a szezonális (őszi-téli) emberi influenza, a madárinfluenza és az esetleg létrejövő új, emberi világjárványt (pandémiát) okozó vírustörzs. Azt hittük, ez tisztázza a korábbi sok félreértést. Nem így történt. Sajnos a média és egyes eü. szakemberek nem pontosítják még ma sem, hogy a fenti 3 verzió közül melyikről beszélnek. Nagy hiba!

A napokban megint olvashattuk a hírt: Magyarországon sikerült először előállítani a madárinfluenza-vírus ellen 100 százalékos védelmet adó vakcinát. Bár ez a hír már önmagában is vitatható, mert irodalmi adatok szerint több cég vakcinája áll gyakorlati kipróbálás alatt, némelyik "élesben" is, pl. Vietnamban. Ezek a vakcinák megfelelnek a nemzetközi állat-egészségügyi előírásoknak (részletekkel szívesen szolgálok).

A hazai zavaros helyzet és óriási tájékozatlanság nagyrészt azért állt elő, mert erről az állatbetegségről, eddig csak egészségügyi szakemberek nyilatkoztak, érthetően hiányos állatjárványtani és kórtani ismerettel. A hazai főállatorvostól csupán egy-két hírről kértek rövid tájékoztatást. Miért történt ez így?

A hazai madárinfluenza elleni vakcinát, majd ha forgalmazni lehet, mire ajánlják az előállítók használni?

1. Korábban a tiszti főorvos úr javasolta, hogy azzal a hazai baromfiállományt kellene megelőzési célzattal immunizálni. Ezt az EU joggal tiltja, mert Európában és az USA-ban a madárinfluenza ellen állat-egészségügyi-igazgatási intézkedésekkel (zárlattal, leöléssel) védekeznek, s ezt a vakcinázás ugyanúgy zavarná, mint a gyors diagnosztikát. A preventív vakcinázás (jelenleg) nálunk, de Európában sem jöhet szóba.

2. Hallottam már olyan ötletről is, hogy a magyar lakosságot oltanák azzal madárinfluenza ellen. Ennek ellentmond, hogy ha lenne is hazánkban madárinfluenza (35 éve nem volt és ma sincs), attól magyar állatgondozó eredményesen nem fertőződhetne, hiszen az ázsiai országok példája mutatja, a madárinfluenza egészen kivételesen akkor betegít meg néhány embert, ha a fertőzött baromfival tartósan "együtt él". Ha nálunk megjelenne a madárinfluenza, az állat-egészségügyi szolgálat haladéktalanul helyhez kötné, és felszámolná azt a munkavédelmi szabályok szerint.

3. Ha mindenáron gyártani kívánnak nálunk madárinfluenza-vakcinát, célszerű volna azt pl. Vietnamban kipróbálni és használni (mint egyes világcégek teszik), hiszen a madárinfluenza miatti kb. 60 haláleset 2/3-a, 41 eset, ott történt. Ott valóban szükség volna rá az állatgondozók egészségének megóvása érdekében, hiszen az ottani körülmények miatt lehetetlen az állat-egészségügyi-igazgatási előírásokat végrehajtani. Egy ottani szélesebb körű emberi vakcinázás (WHO-támogatással?) még talán késleltetné, hogy kialakuljon a madár- és az emberi influenzavírus "kereszteződéséből" az a pandémiát okozó új törzs (mivel az elmúlt 50 évben ez mindig Ázsiában történt). Ha lesz pandémiás vírus, erősen feltételezhető, hogy most is ott alakul ki.

4. Ha szakmai érvei vannak a madárinfluenza-vakcina hazai használatára, azokat a madárinfluenza elleni védekezésre felkészült állatorvosok (és gondolom mások is) szívesen olvasnák, mert segítene eloszlatni a már eddig keletkezett nagy zavart.

Biztosítom Miniszter Urat, hogy a magyar egészségügyi szervezet felkészülését egy majdani pandémiás emberi influenza elleni vakcina gyártására igazán nagyra becsülöm.

Tisztelő híve:
Dr. Mészáros János
állatorvos, akadémikus

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.