Veszélyben a híradóarchívum

Ki mondta, hol mondta, pontosan hogyan mondta? - a közélettel foglalkozók gyakran szembesülnek ilyen kérdésekkel. Ami valaha leíratott, az viszonylag egyszerűen visszakereshető. Ma már az interneten is elérhető több napilap adatbázisa, és persze lehet lapozgatni a nyomtatott dokumentumokat is. De mi a helyzet, ha az ember az egymásba érő tévéhíradók valamelyikében látta-hallotta a nehezen felidézhető információt?

Az ideális megoldás valahogy úgy festene, hogy beírunk a számítógépbe egy keresőkérdést - mondjuk egy nevet, egy helyet vagy egy fontos kifejezést -, megjelöljük a csatornát, amelynek híradójában kutatni kívánunk, aztán a gép kiadja a találatokat. A képernyőn feltűnik a keresett szöveg, mellette pedig képpel-hanggal az a híradórészlet, amely hozzá tartozik. Ugye milyen remek ötlet? Meglepő, de létezik ilyen: az Országos Széchényi Könyvtárban működő Történeti Interjúk Tára már elkészítette a próbaverzióját annak a szoftvernek, amely az öt országos csatorna esti híradójából akár egyetlen keresőszóra is megmutatja a felvételeket.

Fontos, hogy a kép is ott legyen a szöveg mellett - magyarázza Hanák Gábor, a videotár vezetője -, mert a leggondosabb feldolgozás mellett is elveszhetnek fontos információk. Ha a híradót leíró munkatárs esetleg nem ismer föl valakit a képen, nem figyel föl valamely fontos részletre, akkor a kutatók évtizedekig elmehetnek egy lényeges részlet mellett. De ha a saját szemükkel láthatják a filmet, már csak rajtuk múlik, milyen információt nyernek ki belőle. A Történeti Interjúk Tára 2000 óta rögzíti az öt országos tévéadó - m1, m2, Duna, RTL Klub, TV 2 - műsorfolyamát, a következő évben pedig megkezdték az öt csatorna főműsoridőben sugárzott híradóinak digitalizálását, feldolgozását és hozzáférhetővé tételét is. A gyakorlatban ez anynyit tesz, hogy a kutatók a tár olvasótermében használhatják a feldolgozott adatokat, megnézhetik a számítógépen rögzített híradórészleteket. További egyévnyi munkával el tudnának jutni oda, hogy a napi mintegy százhúsz percnyi híradófolyam képpel együtt is kereshetővé válna az új keresőszoftver segítségével.

A feltételes mód természetesen azt mutatja, hogy a munka folytatása most akadályokba ütközik. A híradók feldolgozását az elmúlt években az ORTT egyedi támogatása tette lehetővé, évente mintegy 30 millió forintot fordított erre a költségvetés. A gyakorlat szerint mindig az utolsó negyedévben ítélték oda a támogatást a Széchényi könyvtárnak - idén azonban elhalasztották a döntést, mondván, januárban visszatérnek rá.

Ami - jelzi Hanák Gábor - azt a veszélyt rejti magában, hogy megszakad a feldolgozás folyamatossága. Most pályázatokon igyekeznek pénzt szerezni, hogy legalább a műsorok rögzítését ne kelljen félbeszakítaniuk. Ha így történne, olyan lyuk támadhatna a közös emlékezetben, mint például a rendszerváltás körüli időkben. Megdöbbentő, de tény, hogy hiába rendelte el Hankiss Elemér tévéelnök az OSZK kezdeményezésére a műsorfolyam rögzítését, ez végül nem vált gyakorlattá. Így esett, hogy például a Napzárta legendás műsorai ma csak privát archívumokban lelhetők föl - ha egyáltalán.

Hanák Gábor úgy véli, az OSZK-ban folyó munkának a jövő év végéig mindenképp folytatódnia kell, hiszen akkorra várható, hogy a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) zökkenőmentesen rögzíti és dolgozza fel az országos adók hungarikumnak számító televízióműsorait. Bár Kovács András Bálint, a NAVA-projekt vezetője januárban lapunknak még úgy nyilatkozott, a híradó-feldolgozásban számítanak az OSZK segítségére, és lesz NAVA-olvasóterem a könyvtár várbeli épületében is, a megegyezést végül nem sikerült tető alá hozni. Így a Történeti Interjúk Tára továbbra is egyedül dolgozik - már ha sikerül a munkához anyagi támogatást szereznie.

Az országos tévék nem zárkóznak el az érdeklődők elől

A hazai országos hatókörű televíziók archívumai nem nyilvánosak ugyan, de manapság sem hozzáférhetetlenek. Külső üzleti vállalkozások is segítik a hozzáférést egy-egy, korábban adásba került műsorhoz. Ilyen vállalkozás például az Observer, ahol írott vagy képi változatban akár híradós tudósításokhoz is hozzájuthatunk, díjazás ellenében. De lapunk információi szerint maguk a tévék sem zárkóznak el a közvetlen megkeresések elől, noha tömeges igények kielégítésére nincsenek berendezkedve. A Magyar Televízió archívuma a legnagyobb a hírműsorok műfajában is, az ötvenes évek második felétől őrzi az adásba ment, kezdetben filmen, később elektronikusan rögzített tudósításokat - a konferáló, összekötő szövegeket írásos formában őrzik. Manapság az MTV vállalkozási igazgatóságán kérhető egy-egy híranyag megtekintésének lehetősége. Leggyakrabban kutatók, tanulmányírók keresik meg ilyen kéréssel a tévét, de előfordul, hogy valaki személyes okokból kíváncsi valamelyik archív felvételre. Hasonló a gyakorlat a másik köztévénél, a Duna TV-nél is, ahol kérésre kazettán vagy DVD-lemezen kiadják a kért műsorrészletet, csak a hordozó árát kell megtéríteni. A Dunánál ezzel kapcsolatban megjegyezték: minden esetben mérlegelik, az archív felvétel kiadása nem sérti-e mások jogait. A két országos kereskedelmi csatorna, az RTL Klub és a TV 2 is segítőkész, a hírigazgatóktól indokolt esetben kérni lehet egy-egy archív híradó másolatát. (V. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.