Rájön-e valaki a MOB fő titkára?

A MOB elnöksége - amint azt sejteni lehetett - tegnap megvonta a bizalmat Aján Tamás főtitkártól. A 15:0-lal záruló szavazás után Ajánnak fölvetették: félreáll-e önként; a sportvezető nemmel felelt. A poszt betöltéséről a szervezet november 26-i közgyűlésén döntenek.

fővárosi közlekedés, turizmusHárom és fél órásra nyúlt a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülése, amelynek lényegi pontja a támadások kereszttüzében álló főtitkár meghallgatása volt. Mint köztudomású, Aján Tamást - megannyi hazai és nemzetközi sportszervezet befolyásos személyiségét - az athéni olimpián történt, három magyar súlyemelő-versenyzőt érintő doppingesetek, illetve az azóta eltelt időszak történései kapcsán hallgatták meg. S bár Aján - aki a zárt ülésről kiszivárgott információk alapján felkészültnek mutatkozott - beszámolója meglehetősen terjedelmesre sikeredett, a még hivatalban lévő főtitkár egyetlen olyan érdemi információval sem rukkolt elő, amely fényt derített volna a görögországi események hátterére. Márpedig ez több szempontból is kívánatos lett volna; mindenekelőtt azért, mert Aján az MTV Napkelte című műsorának egyik februári adásában úgy nyilatkozott: nevekre lebontva tudja, mi történt Athénban. Állítását egyébként a tegnapi értekezleten visszavonta, mivel - a MOB közleménye szerint - a "kellő jogi háttér hiánya" miatt nem tudná azt bizonyítani. (A hatvanhat éves sportdiplomata a tévéadás után, sajtóbeszélgetésen előállt egy feltételes verzióval - mármint: Gyurkovics Ferenc és Kecskés Zoltán oxandrolont tartalmazó vizeletét mások adták le -, ám az emlékezetes, "potenciaközpontú" sztorit szakemberek cáfolták. Emellett szintén kínosan érintette annak a magnófelvételnek a tartalma, amelyen Gyurkovicsot klubelnöke és edzője győzködi, nagyjából az ő nevében.)

Nem ez volt ugyanakkor az egyetlen kérdéskör, amelyre választ vártak a hirtelen kegyvesztetté vált Ajántól: fölvetések hangzottak el az elmúlt tizennégy hónap kommunikációjával - "kommunikációtlanságával" - kapcsolatban, miként fölvetődött az is, hogy főállású, jól kereső főtitkárként nem viszi a MOB napi ügyeit, s adott esetben érdekütközés áll fenn tisztségei között. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a NOB meglehetősen sokat utazó tagja elismerte: hibázott, például abban, hogy nem nyilatkozott, pontosabban "rosszul kezelte" a médiát, mindazonáltal - mint egy MOB-potentát fogalmazott: a "Mindentudás Egyeteme" oktatójaként - vég és konkrétumok nélkül beszélt.

Az előadás végén nyílt szavazás következett: az elnökségi tagok egyhangúlag döntöttek arról, hogy Aján Tamástól - tizenhat év után - megvonják a bizalmat. A voksolás eredményét - a többiek előtt - maga a korábbi évtizedes "harcostárs", Schmitt Pál közölte megrendült kollégájával, akitől megkérdezték: ezek után nem gondolja-e, hogy "a MOB-ért, a megújulásért" önként félreáll? Aján nemmel válaszolt. De vajon miért? Az érintett úgy fogalmazott: vétlennek és ártatlannak tartja magát, azért nem. Mások azt mondják: nem akar idő előtt megválni 862 ezer forintos fizetésétől, azért nem.

Mindenesetre a főtitkár személyéről a november 26-án esedékes közgyűlés dönt majd - a fórumot elvileg decemberben tartották volna, de Aján külföldi tartózkodása miatt előre hozták -, s bár elvileg megeshet, hogy a küldöttek megerősítik tisztségében a sportdiplomatát, erre vajmi kevés az esély. Vagy ha mégis, akkor a MOB vezetőségének kell levonnia a tanulságokat, ámbár éppen Aján említette az ülés után: "Az elnökségnek kiterjedt holdudvara van, fölösleges lenne indulni."

A sajtóval ezúttal igen készséges vezető megerősítette: helytelenül cselekedett, amikor azt mondta, tudja, mi történt Athénban, s kik a hibásak. Aján "pletykákból" és a "zuhanyhíradóból" tájékozódva nyilatkozta ezt a Napkeltében (nyilván nem gondolva arra, hogy a sejtetésnek milyen következményei lesznek). "Magyarországon sajnálatosan nincs meg az a jogi háttér, hogy bizonyítani lehessen bármit" - tette hozzá. A főtitkár nem kívánja, hogy a bizottságot - amelynek 1968 óta a tagja - bármilyen támadás érje, ezért "becsülettel" dolgozik, s tiszteletben tartja az elnökség véleményét.

A MOB a főtitkári posztra pályázatot ír ki, s biztosítja Aján Tamást, hogy - mint a bizottság tagját - maximálisan támogatja a nemzetközi szervezeteknél betöltött feladataiban.

Az "Aján-ügy" tehát lezárulni látszik, ám akad még itt kérdés. Mindenekelőtt: a most kvázi visszahívott főtitkár-e az egyetlen személy, akinek - sarkítva - Athén miatt távoznia kell? S egyáltalán: miért csak most, azaz több mint egyéves spéttel került szóba a személyi felelősség a MOB-ban? Normális esetben azt írhatnánk: folytatása következik, de eddig sem ment minden normálisan.

Nem mellesleg továbbra sem tudni, mi történt Athénban.

? Schmitt Pál, a MOB elnöke - aki a magyar csapat vezetőjeként az athéni doppingbotrányok első számú felelőse - így kommentált az ülés után: "Az elnökség a maga részéről megfogalmazta véleményét az üggyel kapcsolatban, de a november 26-i közgyűlésnek kell eldönteni, hogy a jövőben ki töltse be a főtitkári posztot. Aján Tamás megértette, hogy most úgy segít a MOB-on a legjobban, ha nem ad be pályázatot. Nemzetközileg elismert munkájára ezután is számítunk..."

Aján Tamás és Schmitt Pál. Síkos a MOB-pálya
Aján Tamás és Schmitt Pál. Síkos a MOB-pálya
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.