Vaklárma

Elkeseredetten látom-hallom-olvasom, mi jelenik meg a "madárinfluenzáról" a médiákban.

Érdekel-e valakit, hogy a madárinfluenza sohasem fog világjárványt okozni, hogy az elhíresült vírusból soha sem lehet olyan vírusvakcinát előállítani, amely az egyelőre még nem is létező vírus ellen véd? Sem ingyen, sem 1500 forintért! A madárinfluenza segítségével esetlegesen felbukkant új, emberről emberre terjedő változatot már emberi influenzának fogják nevezni, amelynek a származásán kívül vajmi kevés köze lesz a "madárinfluenzához", amely egyébként több évtizede ismert vírus az állatorvoslásból. Egyáltalán: érdekel-e valakit az állatorvosok véleménye? Mert a rengeteg nyilatkozó között csak a hajnali, a késő esti eldugott interjúkban találkozni ilyenekkel. Pedig a madárinfluenza állatorvosi kérdés, s ennek nemzetközileg elismert hazai kutatói vannak, akiket talán érdemes volna megkérdezni? Főleg most!

A kérdést persze nem lehet elbagatellizálni, mert esetleg valóban komoly járványt okozó emberi influenzavírus alakulhat ki. Azon munkálkodik világszerte nem kis energiával az orvos- és állatorvos-társadalom, hogy ez és komoly következményei elkerülhetők legyenek. Ám a rettegett influenzavírus még nem jött létre, és pusztán szárnyasok fogyasztásával soha sem lesz világméretű járvány!

DR. SZŐKE ZSOLT

állatorvos,

Kartal

A madárinfluenza több földrészen ismételten előfordult már, 1970 körül nálunk is. Ahol az állat-egészségügyi szolgálat megfelelően működik, ott rövidesen felszámolták. Sajnos, Ázsia egyes országaiban ez nem így van, ott tartósan fennmaradt ez a betegség, mely kivételesen a beteg baromfival foglalkozó embereket is megbetegítheti. Ez lehetőséget teremthet a madár- és az emberi influenzavírus genetikai kombinációjára, amely az emberek között akár világjárványokat is okozhat, de ilyen törzs szerencsére még sehol sem alakult ki. Az utolsó négy emberi influenza-világjárvány bölcsője a fenti okok miatt mindig Ázsia volt, valószínű így lesz most is.

Ahol a madárinfluenza tömegesen jelentkezett vagy jelentkezhet, minél több embert célszerű a "hagyományos'' emberi influenza ellen vakcinázni, csökkentve ezzel a madár- és az emberi influenza vírus találkozásának esélyét. Ha kialakulna az emberi influenzajárvány, az ellen vakcináznák az embereket. Még nem tudni, milyen törzsből készült vakcinával. Erre a hazai egészségügy felkészült.

Nagyon bízom benne, hogy talán nincs messze az idő, hogy a pánik hazánkban csitul. Kíváncsian várom majd azokat a nyilatkozatokat, amikor a mai pánikot előidézők arra hivatkoznak, hogy korábbi nyilatkozataikat félreértették. Bár minél előbb kezdenék.

DR. MÉSZÁROS JÁNOS

állatorvos, akadémikus

A madár- és egyéb influenzával kapcsolatos saját anyagokban úgy véljük, szerkesztőségünk eddig helyesen tájékoztatta olvasóit, és erre törekszünk a jövőben is. A politikusok nyilatkozataiért és a többi média híreiért nem vállalunk felelősséget.

PALUGYAI ISTVÁN

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.