Orbán: a kormány dönthet a táviratokról

A miniszterelnök felelőssége, hogy milyen táviratokat hoz nyilvánosságra - hangoztatta Orbán Viktor a TV 2 Jó estét, Magyarország! című műsorában csütörtök éjszaka annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc a héten közölte: a hozzájárulásával nyilvánosságra hozná azokat a titkosnak minősített táviratokat, amelyeket a magyar diplomaták írtak haza 2001. szeptember 11-e után arról, hogyan vélekednek az amerikai "kormányzati tényezők" a magyar kormányról és az akkori miniszterelnökről. A parlamentben is bírálta Orbán Viktort, amiért nem határolódott el személyesen a 2001-es New York-i merénylet után tett egyik MIÉP-es nyilatkozattól. Gyurcsány azt is közölte: az USA elnöke is emiatt neheztelt az akkori miniszterelnökre.

Orbán úgy nyilatkozott a TV 2 műsorában: ebben a felelősségben nem kíván osztozni Gyurcsánnyal. Szerinte attól éles ez a vita, hogy "becsületbeli kérdésről van szó". Emlékeztetett arra, hogy 2001-ben a magyar külügyminiszter a kormány nevében, s az ő aláírásával beterjesztett egy parlamenti határozatot. - Mi világosan kimondtuk, hogy fel kell lépni a terrorizmus ellen - tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a Fidesz irattárában nincsenek meg ezek a táviratok. Az Indexnek adott interjújában Orbán "emlékeztette a miniszterelnök urat", hogy három és fél éve ők kormányoznak, tehát minden államtitoknak ők a gazdái.

Tegnap a parlament külügyi bizottságának egyik szocialista tagja, Hárs Gábor arra kérte a Külügyminisztériumot, hogy bocsássa a bizottság tagjainak rendelkezésére a 2001. szeptember 11. utáni napokban a washingtoni magyar nagykövetségről hazaküldött titkos táviratokat. Erre reagálva Polgár Viktor külügyi szóvivő azt mondta: a tárca jelentést készít ezekből a táviratokból, és azt elküldi a parlament külügyi bizottságának. Lehetővé teszik azt is, hogy a bizottság tagjai, akik jogosultak betekinteni államtitkokba, a Külügyminisztériumban elolvassák a táviratokat. Polgár az Indexnek megerősítette, hogy több táviratban is említik az amerikai kormány neheztelését amiatt, hogy Orbán annak idején vonakodott elhatárolódni Csurka István nyilatkozatától.

A Fidesz szóvivője, Révész Máriusz szerint a miniszterelnöknek egyértelmű választ kell adnia arra, "miért nem mondott igazat a George Bush amerikai elnökkel folytatott washingtoni találkozó után", hiszen "hetet-havat összehordott a témában az elmúlt időszakban, miközben bebizonyosodott, nem igaz azon állítása, hogy Bush elnök nehezményezte Magyarország magatartását 2001. szeptember 11. után".

A szóvivő bemutatta azt a levelet, amelyet az amerikai elnök a 2002-es parlamenti választások után két nappal, április 23-án írt Orbán Viktornak, és amelyben megköszönte négyéves munkáját a magyar-amerikai kapcsolatok építésében, és szilárd támogatását a terrorizmus elleni küzdelemben. Mint elhangzott, e levél után néhány héttel Budapesten járt az amerikai elnök felesége, Laura Bush, és az ő látogatása kapcsán is született egy levél, amelyet Nancy Goodman Brinker akkori budapesti amerikai nagykövet írt Orbán Viktornak. Ebben jelezte, hogy Bush asszony kész egy rövid találkozóra a Parlamentben, hogy "tolmácsolhassa az amerikai nép köszönetét mindazért a támogatásért, amelyet Magyarországtól kaptunk a terrorizmus elleni harcban".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.