Wiki-világ

Jimmy Wales amerikai üzletember 2001-ben indította el a Wikipédiát, az internetes enciklopédiát, amelyet bárki módosíthat vagy bővíthet.

Az elmúlt négy évben a világ szinte minden nyelvén indult Wikipédia, amelyeket önkéntesek egyre bővülő csoportja szerkeszt lelkesedésből, szabad idejében. Az angol nyelvű változatnak már 775 ezer szócikke van, és annyi rendszeres szerzője, hogy Wales szerint már kezdi kinőni önmagát.

A Wikipédia szerzői gyakran emlegetik Istenkirályként Jimmy Walest. A harminckilenc éves férfi azonban nem szereti ezt az elnevezést. Inkább "jóindulatú diktátornak" tartja magát, aki védi, nem pedig irányítja alattvalóit. A közösségben betöltött szerepét szerinte a legjobban az fejezi ki, ha pozícióját a brit uralkodóéhoz hasonlítják: hatalma egyre csökken, s jelképessé válik.

A Wikipédia sokak szerint már önjáróvá vált, így az alapító atyára már nincs is szükség, Wales mindazonáltal vigyáz rá, hogy maradjon a kezében hatalom: ő az elnöke az oldalt fenntartó, költségeit adományokból fedező Wikimédia Alapítvány kuratóriumának. Az öttagú testület két tagja Wikipédia-szerkesztő, kettő pedig Wales üzlettársa, akiket állítólag azért nevezett ki kuratóriumi tagokká, hogy biztosítsa többségét. Nyilatkozatai szerint, ha a két szerkesztő egységesen szavaz, ő is támogatja őket, hogy biztosítsa befolyásukat.

A 39 éves Wales az alabamai Huntsville-ben született, ahol később az édesanyja és nagymamája által működtetett kicsi, a reformpedagógiai irányzatokhoz közel álló magániskolába járt. Diplomáját az alabamai egyetem pénzügyi szakán szerezte, majd az indianai egyetem közgazdasági doktori programjára iratkozott be, ezt azonban nem végezte el. Helyette Chicagóban hat éven át részvényopciós kereskedéssel foglalkozott, amivel megalapozta vagyonát. Internetes cégekbe 1995-ben kezdett befektetni, majd egy évvel később megalapította saját, profitorientált portálját, amely azonban nem lett sikeres.

Eközben egyre jobban érdekelték ingyenes szoftverek. Amikor megismerkedett a Wiki-technológiával, amely lehetővé teszi, hogy egy weboldal tartalmát bárki módosíthassa, eldöntötte, indít egy internetes enciklopédiát. A szakemberek által írt Nupedia megbukott, de az ennek oldalágaként indított Wikipédia meglepően népszerű lett. Ettől kezdve Wales minden figyelmét ennek a nonprofit vállalkozásnak szentelte, amely csak vitte a pénzt. Alkalmazottja, Larry Sanger végezte az oldal első fejlesztéseit, Wales ekkoriban még csak az anyagi alapot biztosította a vállalkozáshoz. Sanger később kilépett, Wales azonban a Wikipédia alapgondolatának megszállottja lett. Lényege, hogy az oldalra bárki írhat, bárki bármit módosíthat - ez vezethetne káoszhoz is, azonban kialakult egy közösség, amely lelkesedésből naponta több órát foglalkozik az enciklopédiával. Ők felügyelik a fejlődését, ha valami változás történik, az erre fenntartott oldalon azonnal észreveszik. Amikor XVI. Benedek pápa képét valaki kicserélte egy mesefigurára; perceken belül javították. Wales szerint az biztosítja a minőséget, hogy az emberek ismerik és tisztelik egymást.

Wales számára fontos, hogy az enciklopédia célja nem a haszonszerzés. Reklámokat sem közöl, mert szerinte egy profitorientált vállalkozásnak nem dolgoznának önkéntesek ezrei. Az enciklopédia a fejlődése közben kialakult szabályok szerint működik: a szócikkeknek semleges álláspontot kell közvetíteniük, vitás kérdésekben minden véleményt bemutatniuk. Nem készülhet szócikk bármiről, csak arról, ami valóban lényeges - a saját házáról például nem írhat senki, bármilyen érdekes is legyen az. Internetes naplójában azt írja, azért nem engedi, hogy a Wikipédia működtetéséhez szabadalmaztatott szoftvereket használjanak, mivel "egy globális mozgalom vezéralakjai vagyunk, amely azért harcol, hogy a tudást felszabadítsa a szabadalmi korlátok alól".

Ez az idealizmus nem összeegyeztethetetlen azzal, hogy meg is kell élni valamiből: Wales tavaly elindította a profitorientált Wikicities oldalakat, az idén beült a Socialtext igazgatótanácsába. Ez a cég a Wiki-technológiát értékesíti nagyvállalatoknak, amelyek "házon belül" szeretnének kiépíteni egy saját tudásbázist a Wikipédián is használt közösségi modell alapján.

A Wikicities az, ahol a Wikipédia szabályai nem érvényesek. Bármilyen témában indítható Wikicity, egy szintén bárki által szerkeszthető tudásbázis (a legnagyobb ilyen a Csillagok háborújáról szól), nem kell megfelelnie egy enciklopédia követelményeinek, és még elfogult is lehet (az előbb említett sorozatot szabad a világ legjobb filmjének titulálni). A felhasználók számára az oldal ingyenes, viszont reklámokat tartalmaz, így pénzt is hoz. Wales maga a világot járja, hogy a Wikipédiát és a közösségi kezdeményezéseket népszerűsítse. Megszólhatja-e bárki is azért, hogy eközben floridai otthonában hagyott családjának jövőjére is gondol?

Jimmy Wales
Jimmy Wales
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.