Világosság délben?

Ma délben tartja soros ülését a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. Ez önmagában nem lenne hír; attól az, hogy a testület most hallgatja meg Aján Tamás főtitkár beszámolóját az athéni doppingügyek fejleményeiről, a sportvezető szerepéről azok botránnyá dagadásában.

A tanácskozás napirendje is ennek megfelelően alakul: a korábban meghirdetett három téma közül kettőt levettek a műsorról, s a MOB gazdálkodásáról elhangzó beszámoló mellé került a programba - Schmitt Pál elnök kezdeményezésére - az "Aján-dosszié".

Értesülésünk szerint a tizenhét tagú grémium döntő többsége eltökélt abban a tekintetben, hogy minimum három kérdésre választ kapjon a tanácskozáson. Mindenekelőtt arra: az utóbbi hetekben történtek fényében fenntartható-e az az állapot, hogy olyan személy a bizottság főállású főtitkára, aki már-már megszámlálhatatlan egyéb pozíciót tölt be a sportvilágban? Másodszor: az előbbiekből következően elvégezhető-e megfelelő színvonalon a főtitkári munka akkor, ha az illető az év 365 napjából 200-300-at tölt külföldön? (Két zárójel között azért fölvetődik: e két kérdés miért Aján főtitkárságának tizenhatodik évében téma először hivatalos plénumon?) Harmadszor: milyen információk birtokában van Aján Tamás az athéni doppingügyekkel, azok elő-, illetve utóéletével kapcsolatban?

Úgy tudjuk, ez utóbbi "paszszus" kapcsán azt is megvizsgálja az elnökség, vajon mi késztette a főtitkárt arra, hogy a háttérből "leleplező" sajtótájékoztatót szervezzen éppen arra a hétre, amikor - a MOB fennállásának 110. évfordulóján - Budapest vendége volt Jacques Rogge jelenlegi és Juan Antonio Samaranch korábbi NOB-elnök is. Információink szerint a vezérkar zöme úgy véli: ha a főtitkár nem kalkulált azzal, hogy a "bombarobbantás" milyen hatást vált ki, akkor azért, ha meg számolt vele, akkor azért elkerülhetetlen a felelősségre vonása. (Ezt a történetet Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, az elnökség tagja a Sport plusznak adott nyilatkozatában ekképpen zanzásította: "Valaki belesz...t a torta közepébe.")

Ami a nap további menetrendjét illeti: az elnökség Aján meghallgatása után, immár a főszereplő távollétében, többségi voksolással határozati javaslatot fogad el. A legkevésbé sem zárható ki, hogy a testület - tekintettel az összképre - békés búcsút ajánl fel a főtitkárnak, de ugyanígy az sem: Aján nem kíván élni ezzel a lehetőséggel. Ez utóbbi változat esetén két újabb verzió kínálkozik: részint az, hogy az elnökség a december 17-én esedékes közgyűlésen bizalmi szavazást kér főtitkárával szemben; részint az, hogy ezt Aján kéri önmaga ellen...

A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülései az alapszabály értelmében nyilvánosak. Kivéve akkor, ha a tagok közül bárki - személyes érintettség okán - zárt ülés elrendelését igényli. Információnk szerint Aján Tamás már jelezte: a nyilvánosság kizárásával kívánja előadni mondandóját.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.