Nevezték a Sorstalanságot is

Koltai Lajos Sorstalanság című filmje az egyik, amely az Európai Filmakadémia (EFA) igazgatótanácsának döntése értelmében kiegészíti a szeptember 14-én nyilvánosságra hozott EFA-nevezettek listáját - tájékoztatta lapunkat Pascal Edelmann, a szervezet sajtófőnöke.

Az eredetileg 46 európai játékfilmet, köztük Mészáros Márta Temetetlen halottját is tartalmazó listára a Sorstalanság mellett Anders Thomas Jensen Adam's Apples című filmje Dániából és Roger Mitchell Enduring Love című alkotása Angliából került fel még.

Pascal Edelmann elmondta, az EFA általános ülésén döntött a Sorstalanság utólagos beválogatásáról - külön indoklás vagy motiváció nélkül. Hasonló stratégiai döntést már többször is hozott az EFA, tavaly például Mike Leigh Vera Drake című művét válogatták be így - miután megnyerte a velencei filmfesztivált. A főszerepet alakító Imelda Staunton lett végül 2004 legjobb európai színésznője.

A kibővített listán így most 49 film szerepel, amelyekből a berlini székhelyű filmakadémia 1600 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját a Berlinben megrendezendő ünnepélyes díjátadó előtt négy héttel, a november elején kezdődő sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra. Az Európai Filmdíjakat idén 19 kategóriában adják át.

Nagy Marci a Sorstalanság egyik jelenetében
Nagy Marci a Sorstalanság egyik jelenetében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.