Békésen telt be a pohár

Újabb építési botrány színesíti a Lidl magyarországi terjeszkedését. Demonstrációkat már eddig is tartottak a hoppon maradt alvállalkozók, tegnap azonban Békésen ennél tovább ment egyikük.

Békés városában nyíló új áruházuk tetőszerkezetét a Fa 2000 Kft. megépítette, felszerelte, ám tegnap reggel megbontotta. Alvállalkozóként a cég nem kapott meg tízmillió forintot, amely a munka elvégzése után járt volna, ezért szánta rá magát Szabó Róbert ügyvezető a drasztikus lépésre.

A Lidl megbízást adott a Mélyépítő Budapest Kft.-nek (MB) és a szegedi Peristil Kft.-nek több áruház felépítésére. A Peristil tájékoztatása szerint az MB csupán a parkolók elkészítését vállalta (az MB-nél nem találtunk nyilatkozó vezetőt). Azt, hogy pontosan milyen jogviszony van a Peristil, az MB és a Lidl között, nem sikerült felderítenünk. A Fa 2000 három áruházra kötött szerződést a Peristillel, Martfűn, Szegeden és Békésen készített tetőszerkezeteket a megrendelőnek.

A martfűi átadás idén májusban minden bonyodalom nélkül lezajlott. Szegeden már mutatkoztak problémák: a Peristil a mai napig körülbelül tízmillió forintot tart vissza az augusztus végén átadott áruház tetőszerkezetének kivitelezési díjából, ebből 6,25 milliót késedelmi kötbér címén. Ennek okát a Peristil az átadás időpontjával magyarázza: ez ugyanis a szerződés szerinti július 12-e helyett csak augusztus 29-én történt meg. A szerződésmásolatban a következő mondat szerepel: "A késedelmes számlafizetés esetén a kötbérmentes határidők a késedelmes fizetési napok számával arányosan csökkennek". Ez azt jelenti, hogy ha a Peristil nem fizeti időben a részszámlákat, a késedelem idejével eltolódhat az átadás dátuma. Szabó azt állítja: az első részszámlát hathetes, a másodikat pedig majdnem két hónapos csúszással egyenlítette ki a Peristil.

Az alvállalkozónál Békésen telt be a pohár: a Peristil még a műszaki átadás előtt újabb, közel tízmilliós összeget tart vissza, ugyancsak késedelmi kötbér címén. Egyrészt arra hivatkozva, hogy a Lidl is ugyanezt alkalmazza vele szemben - ezért nincs kifizetés. A Lidl tájékoztatása szerint azonban a vele szerződő MB kérdéses szegedi és békési áruházzal kapcsolatos számláiból eddig késedelmi kötbért nem vontak le. A másik ok itt is az átadás eltolódása. A tetőkészítő szerint a megrendelő nem biztosította a rakodási területet, amely heteken keresztül "mocsaras volt". Így sem az emelődaru, sem a munkások nem tudtak dolgozni. A munkaterület átadása után a szerződéses időnél jóval hamarabb készültek el. Az elkeseredett Szabó tegnap reggel három fő tartószaruból fél métert levágatott, ezzel csak saját tulajdonában "tett kárt", de ennek hatására nem terhelhető a szerkezet, nem lehet felrakni a cserepeket, pusztán fóliát.

A Lidl nyilatkozatában leszögezte: ez idáig a szerződésben rögzített minden kötelezettségének maximálisan eleget tett, és ezentúl is igyekszik azokat pontosan betartani. A vele szerződésben álló kivitelezők számláit a mai napig késedelem nélkül kiegyenlítette, azoktól fizetési késedelemről szóló értesítőt vagy fizetési felszólítást nem kapott. Lehetőségeihez képest befolyásolja a fővállalkozót, hogy részéről az alvállalkozók mindenféle jogos követelése teljesüljön.

Buktak a bolton

Megunom ezt az egész hercehurcát, aztán a markolóval belehajtok a bolt kirakatába - kesergett alig egy évvel ezelőtt egy kalocsai építési vállalkozó. Ugyanis nem a békési az első eset, amikor egy Lidl áruház építése kapcsán jogvita támadt a megrendelő és az építők közt. A Bau Haus 3000 Kft. a szombathelyi, gyulai és szolnoki áruházak kapcsán került elszámolási vitába. A Bogi 95 Kft., a kalocsai üzlet fővállalkozója mára felszámolás sorsára jutott. A Bogi '95 korábban azt mondta: a hibás tervek miatt el nem készített építmény és a bankgarancia ellenértékét a Lidl jogszerűen levonta az általa benyújtott számla végösszegéből, így az alvállalkozók az elvégzett munka ellenértékének a felét kapták meg. A hoppon maradt cégek dolgozói Kalocsán és Gyulán is demonstrációt tartottak, hogy így kényszerítsék ki járandóságuk kifizetését. A tiltakozó vállalkozók elérték, hogy tárgyalások kezdődtek követeléseik rendezéséről, amelyek ez év áprilisáig elhúzódtak. Az alvállalkozók járandóságuk nagyobbik felét megkapták, de a teljes összeghez nem jutottak hozzá. (Munkatársainktól)

Az épülõ békési Lidl áruház. Tetõzött az alvállalkozó elégedetlensége
Az épülõ békési Lidl áruház. Tetõzött az alvállalkozó elégedetlensége
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.