A magyar okmány burgundi vörös lesz

Magyarország az Európai Unió által megszabott időpontban, vagyis jövő szeptembertől bocsát majd ki új, a biometrikus személyazonosítók rögzítésére is alkalmas útlevelet - tájékoztatott Urbán György, a Nemzeti Vízum- és Okmánybizottság elnöke. Több más EU-tagállam ezt jóval korábban megteszi, ám ennek oka kizárólag az, hogy az Egyesült Államok szorgalmazta: azok az országok, amelyeknek polgárai vízummentes beutazásra jogosultak, még ebben az esztendőben lássák el mikrocsippel az útleveleket. Ezekbe látható kód, illetve a digitalizált arckép kerül, de számos országban az ujjlenyomatot csak később rögzítik.

A 2006 szeptemberében nálunk is megjelenő egységes útlevél színe burgundi vörös lesz, és felirat utal majd rá, hogy azt egy uniós tagállam adta ki. Az okmány a jelenlegihez hasonló fűzött könyvecske marad, a lézergravírozással kitöltött adatoldal azonban az utolsóról az első oldalra kerül, a 64 kilobájtos csipet és az antennát pedig a borítólap tartalmazza. Az útlevelet változatlanul a BM Központi Hivatala készíti majd el, és ott "töltik fel" a mikrocsipet is. Ugyanakkor lehetőséget kell teremteni arra, hogy az adatokat a polgárok maguk is ellenőrizhessék, ezért valamenynyi okmányirodában lesz majd olvasóberendezés. Ilyen eszközökkel a határőrséget is el kell látni, az útlevél ellenőrzésére jogosult más hatóságok viszont az elektronikus információkhoz nem férhetnek hozzá.

Az új okmány bevezetésének költségeit korábban a belügyminiszter tízmilliárd forint körüli összegre becsülte, a tételes kiadásokat is tartalmazó kormány-előterjesztés azonban még csak most készül. Urbán kérdésünkre így csak annyit közölt, hogy a javaslat szintén ilyen nagyságrendű költséggel számol. Ugyancsak a kormánynak kell döntenie arról, emelkednek-e az illetékek. A költségek egy részét egyébként mindenütt áthárítják a polgárokra, például Németországban az illeték több mint kétszeresére nő. Így igen valószínű, hogy jövőre nálunk is többet kell majd fizetni az okmányért - a tíz évre érvényes okmány ára ma nyolcezer forint -, ám az EU tagállamaiba, illetve Horvátországba és Svájcba történő utazáshoz a személyi igazolvány elegendő lesz a jövőben is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.