Jön a biometrikus útlevél

Európában az elsők között, novembertől Németország vezeti be az eddiginél biztonságosabb, biometrikus adatokat is tartalmazó EU-útleveleket.

Brüsszelben a politikai döntés már egy évvel ezelőtt megszületett: az EU-tagállamok határoztak arról, hogy az útlevelekben két biometrikus azonosítót rögzítenek a jövőben. Az idő akkor igencsak sürgette őket, ám az amerikai kormány időközben egy évvel, jövő októberig elhalasztotta ennek a kötelezettségnek a számonkérését. Mint brüsszeli tudósítónk, Szőcs László írja, a huszonötökön belül rohamtempóban folyó felkészülés - az EU saját magának adott határideje jövő szeptember - elsősorban azt a tizenöt tagországot érinti (a régieket mínusz Görögországot, kiegészítve viszont az új tag Szlovéniával), amely része az amerikai vízummentes programnak (VWP). Az ő polgáraik járhatnak ugyanis kálváriát az amerikai határokon 2006. október 27-től, és háríthatják ennek ódiumát saját kormányukra. Ezt nyilván egyik fővárosban sem akarják vállalni.

Számos technikai részlet továbbra sem világos, még a brüsszeli szakértők előtt sem - ismerték el lapunknak uniós szakdiplomaták. A legkevesebb probléma még a digitális arcképpel van. Az ujjlenyomattal szemben azonban a közvélemény rossz előérzeteket táplál, még ha szintén digitális, nem pedig a bűnügyi eljárásokból ismert tintás rögzítésről van is szó. Nagyobb gond, hogy - mint Amerikában is bebizonyosodott - az ujjlenyomat korántsem tökéletes azonosító. Hollandiában most az okoz fejtörést, hogy kisgyermekeknél és időseknél nagy a hibaszázalék. Az ujjlenyomattal járó problémákat ki lehetett volna küszöbölni, ha a tagállamok második azonosítóként az írisz rögzítése mellett döntöttek volna. A többség azonban ezt - részben adatvédelmi aggályokra hivatkozva - ellenezte.

A Németországban november elsejétől forgalomba kerülő dokumentumok első ránézésre alig különböznek majd a régiektől, de a fedőlap alján apró jelzés utal rá: ez már elektronikus útlevél, amely egy különleges csipet tartalmaz - jelentette Inotai Edit, berlini tudósítónk. Ebben a csipben tárolják az útlevél tulajdonosának személyes adatait, a dokumentumban szereplő fényképét és 2007 márciusától két ujjlenyomatát is. Ha kétely merül fel az utazó azonosságával kapcsolatban, a csipet a határátkelőkön elektronikusan leolvassák és összehasonlítják a valódi arccal vagy ujjlenyomatokkal. Mivel a csipben tárolt adatokat elvileg nem lehet módosítani, a jövőben sokkal nehezebb dolguk lesz az útlevél-hamisítóknak.

A biometrikus fotókhoz kizárólag szemből lehet fényképezkedni, komoly arcot kell vágni, és még a fényben csillogó szemüvegtől is óvakodni kell. A régi, öt vagy tíz évre érvényes német útleveleket fokozatosan cserélik le újakra, amelyek 59 euróba kerülnek majd, de a berlini belügyminisztérium szeret emlékeztetni rá: ez még mindig olcsóbb, mint az amerikai (75 euró) vagy pláne a brit (103 euró) úti okmány.

Ujjlenyomatot szkennelnek az útleveleket kibocsátó brit hivatalban - egyelõre csak az alkalmazottak belépõkártyájához
Ujjlenyomatot szkennelnek az útleveleket kibocsátó brit hivatalban - egyelõre csak az alkalmazottak belépõkártyájához
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.