Washingtoni vita egy hazai vitáról

Az újságírók előtti nyíltszíni vitává fajult a magyar képviselők washingtoni sajtóértekezlete. Az Országgyűlés külügyi bizottságának küldöttségében két-két szocialista és fideszes honatya kapott helyet, akik olykor egészen ellentétes következtetéseket vontak le az amerikai külügyi illetékesekkel közösen folytatott megbeszéléseikből.

A delegációt vezető Németh Zsolt az Orbán Viktorral szembeni állítólagos amerikai neheztelés kapcsán azt mondta, “félő, hogy Gyurcsány Ferenc hazudott". Mint mondta, kiélezetten figyelt, de a megbeszélések során semmiféle jelét nem tapasztalta neheztelésnek, ami őt megnyugvással töltötte el. Azt tapasztalta, az Egyesült Államok eltökélt abban, hogy nem avatkozik be a magyar választási kampányba. Mint fogalmazott joggal feltételezi, hogy az USA elvárja, egyik politikai erő se használja fel saját rövid távú pártpolitikai megfontolásai érdekében. Lapunk arra a kérdésére, hogy pontosan ki vetette ezt föl, a külügyi bizottság elnöke azt mondta, hogy ez számára “világossá vált". Németh Zsolt szerint az újságíróknak mindebből az a hír, hogy ő a neheztelésnek semmilyen árnyalatával nem találkozott.

Kozma József szerint partnereik kiváló diplomaták, ugyanakkor Tom Lantos képviselő például nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a demokratikus pártoknak el kell határolódniuk a szélsőjobboldaltól. A bizottság szocialista alelnöke azt mondta, egy ilyen látogatáson nem a hazai politikát kell exportálni. A szintén szocialista Szabados Tamás a parlament nevében kikérte magának a történteket. Szerinte Németh Zsoltnak ki sem kellett volna jönnie Amerikába azért, hogy elmondja azt, amit akart, és a megbeszéléseken fel sem merült az, amit a szájából a sajtótájékoztatón hallani lehetett. A találkozókon Németh Zsolt kérdezett rá a neheztelésre, ám igazi válasz nem született, és az is sok mindenről árulkodik, mire nem válaszoltak a partnerek.

A kedélyek lecsillapodása után a fideszes Bagó Zoltán arról beszélt, hogy sok háttér információt gyűjtöttek a vízumkérdésben, amelyben Szlovéniáéhoz hasonló egyedi elbánást, illetve amerikai törvényhozási kezdeményezést várnak. A küldöttség ezt követően Nancy Goodman Brinker volt amerikai nagykövet új washingtoni otthonába volt hivatalos ebédre.(Washingtoni tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.