A dorogi kistérség elutasította a Holcim cementgyárát

A dorogi kistérségi társulás elutasította a Holcim Rt. Nyergesújfalura tervezett cementgyárának előzetes környezeti hatástanulmányát, ez a hatvanmilliárd forintos beruházás meghiúsulását eredményezheti - közölte a társulás elnöke.

A kistérségben élő 42.000 lakos tiltakozását látva a befektetőnek el kellene állnia a beruházástól. A nyilvánvaló és nagyarányú társadalmi ellenérzést a környezetvédelmi hatóságnak is figyelembe kell venni a Holcim engedélyének elbírálásánál - mondta Tittmann János.

A Holcim Rt. augusztus 25-én Táton, lakossági fórumon jelentette be, hogy Nyergesújfalu határában zöldmezős beruházásként új cementművet építene. A létesítmény átadása után bezárnák lábatlani cementgyárat és az ott foglalkoztatott 230 fő átvétele mellett 52 munkahelyet teremtenének az új üzemben.

A környezetvédelmi hatástanulmányban szerepelt, hogy a gyárban a cement előállításához évente 25.000 tonna veszélyes hulladékból, és 50.000 tonna hulladékból származó alternatív tüzelőanyagot égetnének el. Helyi környezetvédő egyesületek rámutattak ez kétszer több, mint a dorogi hulladékégető évi kapacitása, ezért a Holcim gyára egy cementet is termelő hulladékégető. A tiltakozás hatására a Holcim közleményben tudatta, hogy eláll a veszélyes hulladék égetésétől.

Ennek hatására Nyergesújfalu hozzájárult a beruházáshoz, azonban a dorogi és az esztergomi kistérség települései magát a cementgyár létesítését is elutasítják - mondta Tittmann János. Indokaik között szerepel, hogy a létesítmény a nyergesújfalui és táti vízbázis fölé települne, valamint Tát-Tokod-Esztergom-Dorog térségének környezetszennyező létesítményekkel való túlterheltsége. Több faluban a lakosság többsége aláírásával is tiltakozott a cementgyár megépítése ellen, a képviselő-testületek pedig határozatot hoztak, hogy ellenzik a beruházást. Tát polgármestere közölte, népszavazást ír ki, ha a hatóság engedélyezi a cementművet.

A Holcim eddig 100 millió forintot költött a nyergesújfalui beruházás megvalósíthatósági tanulmányának és a környezetvédelmi hatástanulmányának elkészítésére - mondta korábban Richard Skene, a társaság elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az üzem területének opciós jogáért 75 millió forintot fizettek az önkormányzatnak.

A Holcim Rt. jelenleg a környezetvédelmi hatástanulmányhoz érkezett kérdések megválaszolásán dolgozik, valamint felajánlotta az érintett önkormányzatoknak, hogy saját költségén, 10 millió forintért feltérképezteti a vízbázisokat. A Holcim felvetésére az önkormányzatok eddig nem reagáltak - mondta a cég kommunikációs igazgatója.

A Holcim Hungária Rt. tavaly 28,4 milliárd forint árbevételt ért el, annyit, mint 2003-ban. A pénzforgalmi többlet (EBITDA) tavaly 7,51 milliárd forintra emelkedett a 2003-as 7,32 milliárd forintról, aránya 26,48 százalékra nőtt 26,06 százalékról. Az idén a múlt évihez hasonló árbevételt és eredményt várnak.

A 4,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű és 17 milliárd forint saját tőkéjű társaság lábatlani és hejőcsabai cementgyára tavaly az előző évihez hasonló, 1,3 millió tonna cementet értékesített, ez az összes magyar gyártás 32 százaléka. Emellett 10 százalékkal több, 383 ezer tonna kavicsot és 7 százalékkal nagyobb mennyiségű, 676 ezer köbméter betont adtak el tavaly, amelyet 23 kisebb üzemükben állítottak elő.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.