Megválaszolatlan kérdések

Mint egy kitűnő, de felkészületlen diák, aki arra a kérdésre válaszol remekül, amiről nem kérdezték, Martonyi János barátom mellébeszél (A tények igazsága, Népszabadság október 19.).

A kérdés nem az, hogy a magyar parlament és a magyar kormány kifejezte-e teljes együttérzését az Egyesült Államokkal a 2001-es gyalázatos támadások után. Mindenki jól tudja, hogy ez az ország dicsőségére valóban megtörtént.

A kérdés az, hogy mi történt ez után, s ezt Martonyi János jól tudja, mert telefonon három alkalommal is beszéltünk akkor erről. Jól tudja ezt Szemerkényi Réka, akkori nemzetbiztonsági főtanácsadó is, akivel szintén többször beszéltem. Bizonyára tudja ezt jól Orbán Viktor is, bár ezt első kézből nem tudom, mert hívásomat nem fogadta, üzenetemet viszont Szemerkényi Rékán keresztül megkapta.

Arról volt szó, amit Martonyi János most nem említ. Amerika roppant érzékenyen reagált a terroristatámadásra. Ebben az egészen különleges hangulatban kérte szövetségesei különleges támogatását is. Ezek között szerepelt az a különleges kérés is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök határolja el magát Csurka István azon megállapításától, hogy az USA globalista politikája felelős a Pentagon és a World Trade Center elleni galád támadásért. Miután erre a kérésre, amelyet a Fehér Ház hivatalos megbeszélés során terjesztett elő Jeszenszky Géza akkori nagykövetnek, jó néhány napig nem érkezett válasz, én felkérésre telefonon beszéltem Martonyi Jánossal és Szemerkényi Rékával, először is azt tudakolván, hogy megkapták-e a Fehér Ház kérését. Kiderült, hogy megkapták.

További részletek mellőzésével csak azt jelzem, amit a hétfői Népszabadságnak már elmondtam, hogy többszöri sürgetésemre Martonyi kötélnek állt, s néhány nap múlva egy sajtófogadáson újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyáltalán nem ért egyet Csurkával.

Mivel ezt Orbán Viktor nem tette meg, s mivel tudtommal azokra a Jeszenszky Géza által továbbított egyéb amerikai kérdésekre és kérésekre - amelyekről magyar újságok is beszámoltak - sem érkezett megfelelő válasz, az ügy itt nyomot hagyott hivatalos körökben. Megítélésem szerint ezért tartózkodott később a Fehér Ház Orbán látogatásától is.

Ha a Fidesz vezetői Amerikával jó kapcsolatot kívánnak fenntartani - amit őszintén remélek, s amit a múltban is támogattam és szerény képességeim révén a jövőben is támogatnék -, akkor nagyobb szükség lenne Martonyi János kitűnő diplomáciai, mint ügyvédi képességeire. Még ennél is fontosabb az, hogy Orbán Viktor álljon végre kötélnek, s mondja el, miért nem válaszolt arra a négy-öt kérésre, amelyet a washingtoni magyar nagykövetség 2001-ben távirati úton továbbított neki, miért idegenítette el később kormányától az igen jó szándékú és itt most is oly befolyásos amerikai nagykövet asszonyt, s miért nem támogatott egy szerény amerikai kérést 2004 végén az iraki magyar részvétel 90 napos meghosszabbításáról.

Az elhibázott lépések után (ilyen volt egyébként az MSZP balkáni politikája is az 1990-es évek végén) és a múlt őszinte tisztázásával új korszak kezdődhetne az Egyesült Államok kapcsolataiban az összes jóindulatú magyar politikai párttal.

A szerző a Johns Hopkins Egyetem tanára

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.