Elmeszeli a magyar büdzsét az EU

"Meg nem felelés" - ez lesz a kulcskifejezése annak a magyar költségvetés helyzetéről ma bejelentendő európai bizottsági ajánlásnak, amit Brüsszel az EU-tanáccsal novemberben szeretne kimondatni. A döntés újabb lépés a keményebb intézkedések felé.

Újabb, az eddiginél kedvezőtlenebb fázisba lép a Magyarország ellen a rossz államháztartási adatok miatt indított túlzottdeficit-eljárás. Az Európai Bizottság ma újraértékeli a magyar konvergenciaprogramot, és várhatóan rögzíti: Magyarország "nem felel meg" a maastrichti kritériumoknak. Ez újabb lépés a keményebb eljárás felé - ám semmi több. Az újraértékelés közvetlen oka, hogy a sztrádaépítési költségeknek a magyar kormány által választott elszámolási módozatát letiltotta az Eurostat. Ezzel Magyarország 2,5 százalékponttal, 3,6-ról 6,1 százalékra növeli a tervezett idei hiányt. Jövőre pedig a maastrichtri kritériumoknak megfelelő 2,9 százalék helyett az euró bevezetésétől jóval távolabb álló 4,7 százalék következik.

Egy a Bloomberg hírügynökség által megszerzett európai bizottsági javaslattervezet ennél keményebben fogalmaz. E szerint a magyar költségvetési hiány állítólag a nyolc százalékot is elérheti az idén. Amelia Torres, az illetékes EU-biztos, Joaquín Almunia szóvivője tudósítónknak azt mondta: ezt nem kommentálja, mivel nem látta a Bloomberg hírét, s a tervezetet különben is csak ma fogadja el a biztosok kollégiuma. - Ilyen nincs a szövegben. A bizottság a helyzetet elemzi, nem pedig spekulál - állította lapunknak tegnap a dosszié egy brüsszeli ismerője. Hozzátette: a szöveg a bajokra nem ír új receptet, erre csak egy későbbi fázisban kerülhet sor.

Brüsszelben azzal számolnak (erre a Bloomberg is utal), hogy a Gripen-vadászgépek beszerzése 2006-ban és 2007-ben a várthoz képest tovább növeli majd a deficitet. Az áfacsökkentés és a gyerektámogatási kiadások növelése pedig még ehhez is hozzáad majd - írja a Bloomberg Brüsszelre hivatkozva.

A magyar kormány azt állítja: 2008-ra az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges szintre tudja hozni a költségvetési hiányt. Lehetséges-e ez Brüsszel szerint? - Ezt a magyar kormánytól kellene megkérdeznie. Nem mi állítunk fel céldátumokat, hanem az új tagállamok, a saját belátásuk szerint - mondta Amelia Torres arra a kérdésünkre: a biztosi testület elé kerülő szövegjavaslatból ki lehet-e olvasni, hogy tartható lesz-e 2010.

Továbbra is csak hipotetikusan merül fel, hogy Magyarországot végső soron a kohéziós alapokból való részesedésének visszatartásával büntethetik. Ha ezt Brüsszel esetleg így is gondolná, a pénzügyminiszteri tanácsban (ma még) bizonyosan elbukna egy ilyen javaslat.
- A túlzottdeficit-eljárások ugyanis röpködnek az EU-ban, egyre több ország képtelen tartani a maastrichti kritériumokat. Másrészt a kohéziós alapot éppen a felzárkózásra, nem a további leszakadásra találták ki - emlékeztetnek szakértők.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.