A magyar külügyi bizottság tagjai washingtoni sajtótájékoztatójukon a Gyurcsány-látogatásról vitáztak

 Semmiféle neheztelést nem tapasztalt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottsági delegációjának washingtoni tárgyalásain Orbán Viktorral, a Fidesszel vagy az előző kormánnyal szemben. A négytagú küldöttség két szocialista párti tagja a magyar újságíróknak tartott szerdai sajtótájékoztatón vitatta, hogy ez a kérdés mennyiben volt egyáltalán témája a találkozóknak.

A külügyi bizottság küldöttsége szokásos ősz eleji washingtoni látogatásának keretében kedden Paula Dobrianskyval, az amerikai külügyi tárca globális ügyekben illetékes államtitkárával, szerdán pedig Tom Lantossal, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagjával találkozott, és külpolitikai kutatóműhelyeket is felkeresett.

A sajtótájékoztatón a bizottság elnöke a Gyurcsány Ferenc kormányfő látogatása után kibontakozó belpolitikai vitára hivatkozva hangsúlyozta: nemcsak neheztelést nem tapasztalt, de az amerikai fél eltökélt abban is, hogy nem avatkozik a magyar belpolitikába, s azt is elvárja, hogy a kétoldalú kapcsolatokat a magyar pártok se használják fel belpolitikai célokra.
Kozma József, a bizottság alelnöke (MSZP) kijelentette, hogy a magyar belpolitika, Orbán Viktor és a magyar pártok csak annyiban merültek fel, amennyiben azt Németh Zsolt szóba hozta. Szabados Tamás, a négytagú küldöttség másik MSZP-s tagja kikérte magának Németh Zsolt értelmezését, és azt hangsúlyozta, hogy a politikus célzott kérdéseire az amerikai fél nem reagált érdemben, hanem csak diplomatikus, udvarias válaszokat adott.

Németh Zsolt úgy fogalmazott, hogy a tárgyalások alapján és Herbert Walker budapesti amerikai nagykövet levelével összhangban szűrte le, hogy nincs neheztelés az amerikai félben. Kijelentette, hogy jogosan vetődik fel, mit mondott és mit nem mondott George Bush amerikai elnök a magyar kormányfő látogatásakor. Ha nem vetette fel azt, amit a kormányfő állított, abban az esetben a 2001. szeptember 11-i áldozatok politikai célú újrahasznosításáról van szó, ami erkölcsi kérdéseket vet fel.

Németh Zsolt kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem kifogásolják az akkori titkos diplomáciai táviratok nyilvánosságra hozatalát, az igazi kérdés azonban az, mit mondott Gyurcsány Ferencnek George Bush és mikor. "Erős a gyanú - tette hozzá -, hogy nem mondott igazat, lódított, hazudott, kinek mi tetszik, amikor azzal jött vissza, hogy Bush elnök neheztel." Úgy vélekedett, hogy ha nem kifogásolják is az iratok közzétételét, a felelősség a következményekért a kormányt terheli, mivel rendkívül veszélyes precedenst teremtene pártpolitikai célokra való felhasználásuk.

Kozma József alelnök a vitában leszögezte, hogy a hazai politikát nem kellene Washingtonba exportálni. Elmondta: Németh Zsolt felvetésére Tom Lantos úgy fogalmazott, hogy el kell határolódni a szélsőségesektől.

A küldöttség találkozóin szó esett a budapesti Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központjáról, az 1956-os forradalom jövő évi kerek évfordulójáról, a magyar politikai spektrum együttműködésének fontosságáról az olyan fontos ügyekben, mint például a Nyugat-Balkán. Németh Zsolt elmondta, hogy Koszovóról szólva felhívták az amerikai fél figyelmét: a területi autonómia megoldás lehet az észak-koszóvói szerbek számára, nagy jelentősége lenne, ha sikerülne modellértékű autonómiát kidolgozni.

Elhangzott, hogy Tom Lantos határozati javaslatot terjeszt be az amerikai képviselőházban Koszovó és a Vajdaság ügyében, valamint az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójáról.
A magyar delegáció további szerdai programjában szerepel ebéd Nancy Goodman Brinker volt budapesti amerikai nagykövet asszonnyal, valamint egy megbeszélés a nemzetbiztonsági tanácsban. A delegáció csütörtökön New Yorkban folytatja amerikai látogatását.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.