Pécset javasolja Európa kulturális fővárosának a kormány

Pécset javasolja 2010-re Európa kulturális fővárosának magyar részről a kormány - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter a szerdai kormányülés után egy televíziós műsorban.

A kormány csupán javaslatot terjeszt Brüsszel elé, de "gondolom, az Európai Unió el fogja fogadni a magyar kormány döntését" - mondta a miniszter a Magyar Televízió Kormányváró című műsorában.

A baranyai megyeszékhely uniós jóváhagyás esetén a német Essen vagy Görlitz városával "párban" lesz Európa kulturális fővárosa 2010-ben. Németország ugyanis úgy döntött, hogy két várost továbbít a brüsszeli döntéshozók elé.

Bozóki András elmondta, hogy a tizennégy tagú zsűri a második helyen Miskolcot, a harmadikon Debrecent javasolta, a budapesti pályázat tehát nem került be az első háromba.
A miniszter ugyanakkor rámutatott arra, hogy "nem lehet Budapestet kikerülni", hiszen aki repülőgéppel érkezik Magyarországra, az a fővárosba érkezik.

"A budapesti kulturális lehetőségek önmagukban is olyan gazdagok, hogy Budapest a nélkül is kulturális főváros bizonyos szempontból, hogy ezt a címet elnyerné" - fogalmazott.

Bozóki András elmondta, hogy a bírálóbizottság szakmai javaslata alapján Pécs "magasan verte a mezőnyt"; tízen javasolták első helyen, hárman második helyen.

Az elbírálás fő szempontjai között említette a regionális fejlesztést, az épített és szellemi kulturális örökséget, valamint azt, mennyire tudja a pályázat hasznosítani a városban, illetve a régióban föllelhető tudást.

A zsűri értékelte, hogy Pécs esetében regionális nyitás várható, hiszen Horvátország várhatóan 2010-re az Európai Unió tagja lesz - mondta, hozzátéve, hogy a város kiválasztása jelentős regionális vonzerőt, nyitást jelent dél felé, a Nyugat-Balkán felé.

Mint felidézte, a pályázatot tavaly októberben hirdette meg elődje, Hiller István. A felhívásra tizenegy város jelentkezett, közülük márciusban hét induló (Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs és Sopron) jutott a második fordulóba.

A Fidesz szerint számos olyan dolog történt, amely méltatlanná tette az eljárást, így ez nem volt igazi verseny.

A kulturális miniszter konkrétumok említése nélkül úgy fogalmazott, hogy milliárdok állnak majd rendelkezésre a Nemzeti Fejlesztési Tervben erre a célra.

Tájékoztatása szerint a programokat uniós forrásokból, állami támogatásból és magánbefektetők pénzéből finanszírozzák.

A tárcavezető azt mondta, "konszenzus közeli" döntéssel esett a választás Pécsre, a nemzetközi zsűri könnyű helyzetbe hozta a kabinetet, amely örül, hogy szakmai alapon szakmai döntés született.

Bozóki András a győztes pályázat erényei között a benne megfogalmazódó régiófejlesztési törekvést emelte ki és azt, hogy az egyetemi város hangsúlyosan kíván építeni tudástőkéjére. Számított az épített és a szellemi örökség szempontja, és az is, hogy Pécs esetében a Balkán kapujáról van szó.

Halász János, a Fidesz frakció szóvivője az MTI-nek elmondta: gratulálnak Pécs városának a cím elnyeréséhez, ugyanakkor véleményük szerint "egy ilyen méltatlan versenyben címet elérni nem lehet túl nagy öröm".

Hozzátette: a kormány a pályázathoz kapcsolódó eljárást végig méltatlanul kezelte, hiszen titkosították az első forduló jegyzőkönyveit, az utolsó pillanatig titkos volt a második forduló zsűrije, nem hozták nyilvánosságra a tagok kiválasztásának szempontjait, és nem közölték a pályázókkal az elbírálás szempontjait. "Számtalan olyan dolog történt, ami méltatlanná tette ezt a folyamatot, ez egy nem volt egy igazi verseny" - fogalmazott.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a kormánynak egy forinttal sem került volna többe, ha Németországhoz hasonlóan Magyarország is több várost jelölt volna a címre. Szerencsétlen dolognak nevezte, hogy a kormány kapkodva most döntött az ügyben, holott az unió csak 2006-ban hozza meg döntését. A következő kormánynak kell végigvinni ezt a munkát 2010-ig - jegyezte meg.

Mint mondta, meg kell köszönni a városok munkáját, hiszen fontos kulturális fejlesztéseket vázoltak fel, a következő kulturális kormányzatnak pedig úgy kell tevékenykednie, hogy minden pályázó város lehetőséget kapjon ezek megvalósítására.

Toller: igazságos döntés született

Pécs polgármestere igazságosnak nevezte, hogy a kormány Pécset jelöli 2010-re Európa kulturális fővárosának.

"Nagy meccs volt, igazságos eredmény született" - mondta Toller László szerdán, a baranyai megyeszékhelyen pályázatírók, közéleti szereplők és a sajtó képviselői előtt. A polgármester szavait taps és ováció követte.

Toller László hangsúlyozta, Pécs volt az első, amely már 2002-ben úgy gondolta: a többi között a magyar kulturális életet is érdemes decentralizálni, a vidéknek nagyobb szerepet adni.

Száz év bányászkodás után Pécsnek el kellett dönteni, milyen úton halad tovább, és úgy láttuk, a város kitörési pontja a kultúra maga. Ezért pályáztunk a kulturális főváros címre - fogalmazott.

Indoklása szerint a döntés azért is igazságos, mert kevés város van Európában, amely Pécshez hasonlóan a kitörési pontot a kultúrában látta meg.

Toller László szerint a pályázó városokat értékelő nemzetközi zsűri tagjai, bár nem mondhatták el, láthatóan nagyra értékelték Pécs várostörténeti emlékeit, a világörökségi helyszínen folyó munkálatokat, a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát és egyebek mellett a keleti városrész fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseit.

A polgármester megjegyezte, a döntés bizonyítja azt is, hogy Magyarországnak jelenleg olyan kormánya van, amely érdemi lépéseket tett az ország decentralizációja irányába.

Toller László megjegyezte: a baranyai megyeszékhely sikerében a pályázatírókon és a Pécsett összefogott szakmai szervezeteken túl szerepük volt a partnervárosok kitartó támogatásának, színvonalas pályázatainak is.

Budapest minden segítséget megad Pécsnek

Budapest minden segítséget megad Pécsnek, hogy az Európa kulturális fővárosa 2010 címre javasolt település minél sikeresebb programokat szervezhessen az egész magyar kultúra javára - mondta Demszky Gábor a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.

A nyertesnek gratuláló főpolgármester ugyanakkor sajnálatának adott hangot, hogy nem Budapest végzett az élen. Demszky Gábor szerint a kormány döntésében a kulturális szempontok mellett politikaiak is szerepet játszottak.

"Úgy látszik, hogy egy vidéki városnak kellett nyernie" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a döntés politikai célja nyilvánvalóan a Budapest-vidék ellentét oldása volt. "Remélem, nem hiába" - fűzte hozzá.

A főpolgármester kifejezte reményét, hogy az a páratlan érték, amit a címre kandidáló városok a pályázatok elkészítésével létrehoztak, hasznosulni fog. Budapest 2010-ben állandó fővárosi bemutatkozó helyet teremt minden most pályázó város számára - közölte.

Demszky Gábor bejelentette azt is, hogy a fővárosi pályázatban szereplő kiemelt fejlesztéseket megvalósítják, a dél-budai fejlesztésektől a régi pesti zsidónegyed rehabilitációján át az egykori óbudai gázgyári telep kulturális hasznosításáig.

A napirend előtti rendkívüli vitában az ellenzéki frakciók egy-egy tagja hozzászólhatott. Sasvári Szilárd fideszes képviselő annak a véleményének adott hangot: a főváros vezetése nem tett meg mindent azért, hogy elnyerje a címet, hasonlóképpen a meghiúsult világkiállításhoz és az olimpia rendezéséhez.

A kormánypártiak a vitában az ellenzéket okolták, mondván, nem támogatták kellően a főváros pályázatát.

Fájlalják a döntést a miskolciak

Miskolc a kelet-magyarországi városokkal együtt fájlalja az Európa kulturális fővárosa pályázatról hozott kormánydöntést; a régió ezzel a lehetőséggel új esélyt kaphatott volna - mondta Káli Sándor, Miskolc polgármestere szerdán.

A pályázatban szereplő terveket Miskolc megvalósítja, és mint "elegáns játékos", gratulál Pécsnek - mondta a város vezetője a sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a zsűri szerint Miskolc pályázata alultervezett a 35 milliárdos pályázati összeggel, "ez azonban nem így van, hiszen egy reális és megvalósítható tanulmány készült".

Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere hangsúlyozta: a borsodi megyeszékhely "milliméterekre volt a győzelemtől". Bebizonyosodott, hogy a kultúra, mint kitörési lehetőség, komoly esélye a városnak - tette hozzá.

Az alpolgármester kifejtette: bízik a kormány ígéretében, miszerint "a győztes mindenkit visz" elv érvényesül és az ország keleti fele is érezheti majd a kulturális főváros cím pozitívumait.

Eger polgármestere csalódott

Eger polgármestere csalódott, hogy nem a hevesi megyeszékhelyet javasolja a kormány az Európa kulturális fővárosa 2010 cím elnyerésére.

"Legfőképpen azért vagyok csalódott", mert nem egy kelet-magyarországi város nyerte a címet, ez ugyanis lökést adott volna az egész térségnek - mondta Nagy Imre az MTI-nek a döntést kommentálva.

A polgármester a nyertes városnak, Pécsnek szóló gratulációja mellett nem rejtette véka alá azon véleményét, hogy "Eger talán a legszínvonalasabb pályázatot nyújtotta be", amelyre büszke lehet a város valamennyi polgára.

A város nem veszített, hanem nyert, hiszen mindenki győzött, aki elindult a pályázaton - tette hozzá.

A polgármestre hangsúlyozta, hogy Eger nem mond le a pályázatában foglaltak megvalósításáról. Ennek érdekében tíz évre szóló kulturális koncepciót dolgoz ki. Már jövőre megkezdődik a Kepes fényművészeti központ és a város alatti pincerendszerben egy turisztikai központ megvalósítása.

Sopron és Győr gratulál Pécsnek

Sopron és Győr gratulál Pécsnek az Európa kulturális fővárosa pályázaton elért sikeréhez - reagált a kormány döntésére Walter Dezső, Sopron és Balogh József, a Rába-parti város polgármestere az MTI-nek szerdán.

Walter Dezső hangsúlyozta: Sopron együttműködését ajánlja Pécsnek, és bízik abban, hogy Pécs ezt a gesztust elfogadja.

"Jó helyre kerül a kitüntető cím" - vélekedett a soproni polgármester, hozzátéve, hogy ennek a versengésnek nincs vesztese, a nemes ügyből az egész ország nyer.

Balogh József, Győr polgármestere azt mondta: nem volt hiábavaló az erőfeszítés, amelyet Győr véghez vitt az Európa kulturális fővárosa cím elnyerése érdekében.

Mint a polgármester hangsúlyozta, a pályázatban szereplő terveket így is megvalósítja a város, bár vélhetően ehhez hosszabb időre lesz majd szükség.

Kósa Lajos: Debrecen gratulál Pécsnek

Debrecen városa szeretettel gratulál Pécsnek az Európa kulturális fővárosa pályázat megnyeréséhez és sok sikert kíván céljai megvalósításához - reagált a kormány döntésére Kósa Lajos, a cívis város polgármestere az MTI-nek szerdán.

A fideszes politikus ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy "tisztázatlan, zavaros körülmények között" folyt a verseny, amiről Pécs nem tehet, ebben "a magyar kormány a ludas".

"A kormány néhány dolgot újra bebizonyított, például azt, hogy bármilyen ügyben képes az ország érdekeivel ellentétes döntést hozni" - vélekedett Kósa Lajos.

Magyarázatként hozzáfűzte: a döntéssel újabb lehetőség marad ki a területi fejlettségi egyenlőtlenségek orvoslásában, a keleti régió felzárkóztatásában.

Az ellenzéki politikus megemlítette, hogy az Európai Unió kimutatása szerint az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió az unió tíz legfejletlenebb térsége között van.

"A Gyurcsány-kormány térképén a Dunától keletre nincs ország" - tette hozzá Debrecen polgármestere.

Kósa Lajos végezetül "cinkelt politikai döntésnek" minősítette az eljárást, utalva arra, hogy az egyik napilap már a kormánydöntést megelőzően "közölte a végeredményt".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.