Romániában és Bulgáriában még mindig sérülnek az emberi jogok

Október 25-én jelenik meg az Európai Bizottság jelentése Bulgáriáról és Romániáról. A jelentés kapcsán az Amnesty International felszólítja az EU-t, gyakoroljon nyomást a felvételre váró két országra az emberi jogok néhány kirívó megsértése miatt.

Az Amnesty International elismeri azokat a lépéseket, amelyeket Bulgária és Románia eddig tett az emberi jogok védelmében, de kiemeli, hogy még mindig vannak olyan területek, ahol Románia és Bulgária figyelmen kívül hagyja a nemzetközi emberi jogi normákat.

Ezért az Amnesty International felkéri az EU-t, hogy szorgalmazza a bolgár és a román kormány mihamarabbi intézkedéseit a következő területeken:

Előzzék meg, vagy pedig szigorúan tárják fel és büntessék a roma állampolgárok diszkriminációját, és az ellenük alkalmazott erőszakot.

Akadályozzák meg, hogy a rendőrség túlzott erőt alkalmazzon, és gondoskodjanak róla, hogy a rendvédelmi szervek minden fegyverhasználata esetén olyan részletes és pártatlan vizsgálatot folytassanak, amelynek eredménye nyilvános. A törvénysértők pedig kerüljenek bíróság elé.

Garantálják az elmebetegek emberi jogait. Ezen a területen hatékony rendszert kell létrehozni a pszichiátriai intézetek ellenőrzésére, és az ott történt halálesetek regisztrálására.

(az Amnesty International sajtóközleménye alapján)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.