Vigyázat, nagy feszültség!

A Nemzeti Sporthivatal elnöke szerint a doppingolás olyan sporttársadalmi jelenség, amelyet kiirtani valószínűleg nem lehet, háttérbe szorítani azonban igen. Ábrahám Attila ezt az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottsága előtt jelentette ki.

Az államtitkár újfent nyomatékosította: a hivatalnak feladata a jogi szabályozás és a források kigazdálkodása, ellenben nem az a doppingellenőrzések gyakorlati megvalósítása. Egyben megerősítette azt a szándékát, amely a nemzeti doppingellenes ügynökség létrehozására irányul. A doppingvétségek elkövetőinek a jövőben fokozott szigorral kell majd szembenézniük. Ábrahám Attila a lehetőségek között megemlítette, hogy az arra méltatlanok akár olimpiai járadékukat is elveszíthetnék. Egyszersmind megismételte a múlt hét pénteken ismertetett felhívását a magyar sport megtisztítására, a sportolók úgynevezett géntérképének mielőbbi elkészítésére, "amely jogilag megtagadható, de erkölcsileg nem".

Kormánypárti és ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolva az államtitkár hangsúlyozta, nem érzi hátrányát annak, hogy minisztérium helyett hivatal irányítja a magyar sportot, az NSH és a MOB viszonyáról szólva pedig azt mondta: Schmitt Pállal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével kitűnő maradt a személyi kapcsolata, intézményi szinten azonban súrlódások léptek fel.

- Azért is feszült az NSH és a MOB viszonya, mert a tavalyi állami támogatással kapcsolatosan hat- vagy nyolcmillió forintot vissza kellett fizetnie az olimpiai bizottságnak, miután nem tudott azzal precízen elszámolni - fogalmazott. - Az is furcsa, hogy a MOB-elnök az apparátus elől elzárhat bizonyos információkat, vagy az, hogy egy héten egyetlen munkanapot tartózkodik az országban, miközben arról számol be, hogy a bizottság főtitkára, Aján Tamás évi 200-250 napot tölt külföldön. Bár a MOB belügyeibe nem akarok beavatkozni, a távvezérlés nem szerencsés.

A beszámoló és a kérdésekre adott válaszok nyomán az ellenzéki képviselők részéről főbb kifogásként az hangzott el az államtitkárral szemben, hogy Ábrahám Attilához méltatlan így és ennyit foglalkoznia Schmitt Pállal - áll az MTI jelentésében.

? A MOB orvosi bizottsága - a jogi háttér megteremtése után - javasolja az elmúlt napokban sokat emlegetett DNS-vizsgálat bevezetését, a géntérkép elkészítését a sportolók körében - hangzott el a testület tegnapi ülésén.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.