Újabb tűzpárbajok Nalcsikban

Katonai repülőgépet akartak elrabolni a csütörtökön 200 fővel Nalcsikba betörő fegyveresek. Az Izvesztyija orosz napilap értesülései szerint az akciót magára vállaló Samil Baszajev csecsen hadúr az ellenség-barát felismerő rendszerrel ellátott gépet moszkvai célpontra irányította volna. Ezért támadták meg a kaukázusi Kabar- és Balkárföld fővárosának repülőterét.

A légikikötő biztonsági szolgálatának helyettes vezetője elismerte, hogy a nyáron az objektum tervrajzát átadta a Jarmuk fegyveres csoportnak.

A támadást az orosz erők visszaverték, és péntekre felszámolták a város összes ellenállási pontját - Baszajev szerint a támadás terve kiszivároghatott. Az akcióban hivatalosan tizenkét civil, huszonnégy rendőr és kilencvenkét terrorista vesztette életét. Igaz, egyelőre az azonosítatlan civil halottakat is a terroristákhoz sorolják. A fegyveresek holttestét a terrorizmusellenes törvény értelmében az orosz hatóságok nem adják ki a rokonoknak, hanem számmal ellátott sírokba temetik.

Tegnap hajnalban tűzpárbajban újabb terroristával végeztek az orosz belügyi erők a város átfésülése során. A körzetet az orosz erők lezárták, a lakókat arra szólították fel, hogy ne hagyják el otthonaikat.

A támadás célját taglaló értesülés azonban ellentmond a hét végi hivatalos orosz nyilatkozatoknak, amelyek szerint a 2002-ben alakult, Baszajevhez hű Jarmuk "végső elkeseredésében", előkészületlenül, kényszerhelyzetben támadta meg egy időben Nalcsik rendőrségi, belügyi épületeit és a repülőteret. Igaz, januárban az orosz hatóságok már a Jarmuk felszámolásáról is tettek jelentést.

A csoport korábban is támadást hajtott végre az észak-kaukázusi köztársaságban. Tavaly decemberben a kábítószer-ellenes csoport főhadiszállásáról zsákmányolt nagy tételben fegyvereket, amelyeknek egy részét a múlt heti támadásban is bevetették. A fegyveresek döntő többsége helyiekből állt, de információk szerint voltak köztük csecsenek, tatárok és arabok.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.