Fordulatot mért a Gallup

Az MSZP szimpatizánsainak aránya a szeptemberi 26 százalék után októberben a Gallup felmérése szerint 25 százalékra csökkent, a teljes népességre vetítve mégis igen szoros lett a két nagy párt versenye, mert a Fidesz 3 százaléknyi támogatót veszített. A 27 százalék az év legalacsonyabb értéke a Fidesznél. A Gallup október 8. és 13. között 1010 felnőtt magyar állampolgárt kérdezett meg. A szocialisták korai kampánya az adatok szerint aktivizálta az MSZP táborát. A teljes népességnél jóval szűkebb körben, a határozott pártpreferenciával rendelkezők között a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben 3 százalékpontnyi. Itt már mérhetőek a kisebb pártok is, és közülük a még a Jobbikkal való szövetségkötés előtt, tehát önmagában mért MIÉP, illetve politikai passzivitása ellenére, a Centrum is rendelkezik 2-2 százaléknyi támogatottsággal.

Tovább szűkítve a kört: a választáson való részvételüket biztosra ígérő pártválasztók aránya az előző hónapi 49 százalékkal szemben most csak 45 százalék. Közülük a szocialista párt hívei mindenki másnál elkötelezettebbek, így itt az MSZP támogatói aránya egy ponttal meghaladja a Fidesz támogatóiét.

A biztos szavazó pártválasztók körében az SZDSZ támogatottsága 3 százalék, ami nem lenne elég a parlamentbe kerüléshez. Ugyanez az eredmény a MIÉP számára komoly előrelépés, megelőzi általa például az MDF-et is.

Öt százalékkal csökkent a miniszterelnök tevékenységét negatívan megítélők aránya, pozitív véleményt továbbra is 37 százaléknyian formálnak. A miniszterelnök munkáját jónak tartók 22 százaléka számolt be arról, hogy személyesen kapott telefonhívást, míg azoknak, akik szerint inkább rosszul végzi a feladatát, csak 13 százalék állította, hogy személyesen hallgatta a telefonhívást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.