A táviratok továbbra is titkosak

A jobboldal képviselői egyelőre nem juttatták el a kormányhoz Orbán Viktor Fidesz-elnök hozzájárulását a washingtoni magyar nagykövetségtől 2001. szeptember 11. után érkezett táviratok titkosságának feloldásához - mondta Batiz András kormányszóvivő tegnap délután. Hozzátette: biztosak abban, hogy ez megtörténik, mert a Fidesznek is érdeke, hogy tisztázódjon a helyzet.

Gyurcsány Ferenc azért bírálta Orbánt Washingtonban, mert nem határolta el magát Csurka István MIÉP-elnöknek a szeptember 11-i terrortámadás után tett, Amerikát sértő nyilatkozatától. A miniszterelnök Bush elnökkel folytatott beszélgetése kapcsán közölte: emiatt az USA az Orbán-kormánnyal szemben kritikát fogalmazott meg. A Fidesz szerint viszont Gyurcsány Ferenc próbálta felhasználni az amerikai útját az ellenzék és Orbán Viktor befeketítésére, ezért bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt.

Gyurcsány Ferenc nem bocsánatot kért, hanem felhatalmazást Orbán Viktortól arra, hogy nyilvánosságra lehessen hozni azokat a titkos táviratokat, amelyeket magyar diplomaták írtak haza 2001. szeptember 11. után arról, hogyan vélekednek amerikai "kormányzati tényezők" a magyar kormányról és az akkori miniszterelnökről. Gyurcsány nyilvánvalóan azokról a táviratokról beszél, amelyeket Jeszenszky Géza akkori washingtoni magyar nagykövet küldött Martonyi János külügyminiszternek. Nevük elhallgatását kérve többen is fölhívták a figyelmünket arra: a levelek nyilvánosságra hozásához nincs szükség Orbán hozzájárulására, azok titkosságát a miniszterelnök is föloldhatja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.