Gyurcsány: lássuk a szeptember 11. utáni jelentéseket

A miniszterelnök Orbán Viktor hozzájárulásával nyilvánosságra hozná azokat a titkosnak minősített táviratokat, melyeket a magyar diplomaták írtak haza 2001. szeptember 11-e után arról: miként vélekedtek az amerikai "kormányzati tényezők" a magyar kormányról és az akkori kormányfőről.

"2001 végén Magyarországra folyamatosan érkeznek Washingtonból, nagykövetségünkről táviratok, amelyek jól mutatják, hogy mi volt az akkori amerikai vezetés álláspontja" - mondta Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádióban kedden sugárzott interjúban a múlt heti hétfői parlamenti beszédére utalva, melyben Bush elnökkel történt találkozójáról számolt be.

Gyurcsány Ferenc a hétfőn felvett interjúban rámutatott: "Ha az ellenzék hozza az akkori miniszterelnök hozzájárulását, hogy ezeket a táviratokat én feloldhatom a titkosság alól, amihez nekem egyébként jogom van, én szívesen megteszem". Hozzátette, hogy nem akarja Orbán Viktort "kényelmetlen helyzetbe hozni", "vele indiszkréciót elkövetni". Közölte, "az van benne leírva, azt jelentik a kinti diplomatáink Orbán miniszterelnök úrnak szeptember végén, vagy később más táviratokban, hogy a különböző amerikai tényezők, benne kormányzati tényezők, hogyan vélekednek az akkori kormány és a miniszterelnök magatartásáról".

Múlt heti, az ellenzék által kifogásolt beszédére utalva azt mondta: egy héttel ezelőtt a parlamentben, miután beszámolt, mi történt Amerikában, mit tárgyalt Bush elnökkel, ettől különállóan megjegyezte, "Amerikában mély nyomot hagyott, hogy az akkori miniszterelnök, Orbán úr csendben maradt akkor, amikor meglehetősen bántó megjegyzéseket tett a kialakult helyzetre és Amerika felelősségére Csurka István". Közölte: "a magyarországi belpolitikai helyzetre Bush elnök kérdezett rá, én ebben a válaszomban azt mondtam: elnök úr, még ha van is vitánk az ellenzékkel külpolitikában, azok a viták, amelyek korábban voltak - és itt nem utaltunk konkrétan semmire - ezek a viták azt gondolom nem fognak folytatódni. Az ellenzék tanult ezeknek a tanulságaiból".

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett, éppen a napokban Charles Gati, magyar származású fehér házi amerikai magyar szakértő is arról nyilatkozott, hogy "igen, nyomokat hagyott, hosszan tartó nyomokat hagyott az akkori miniszterelnök szótlansága".

"Erre mondtam azt a parlamentben, hogy nem érdemes engemet ezzel az üggyel nagyon-nagyon sokat vádolni és támadni, mert nem nekem van takargatnivalóm" - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök már hétfőn azt kérte az Országgyűlésben Nagy Gábor Tamás fideszes képviselőtől: kérjen felhatalmazást Orbán Viktortól, hogy nyilvánosságra hozhassa azokat a diplomáciai táviratokat, amelyeket 2001. szeptember 11-e után a washingtoni magyar nagykövetség küldött el a magyar kormánynak. "Ha Orbán Viktor erre engedélyt ad, akkor feloldom a titkosság alól, és nyilvánosságra fogom hozni azokat a táviratokat, amiket Orbán Viktor kapott meg, amelyben leírják neki, hogy miként vélekedik az USA akkori vezetése arról, amit nem tett meg" - fűzte hozzá a kormányfő. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.