Onkológiai plágiumper egy vesztessel

A bíróság kimondta a szerzői jogok megsértését, a plágium vádja pedig most fogalmazódik egy onkológiai kiadvány kapcsán az onkológiai intézet egyik vezetője ellen.

"Az alperes megsértette a felperes szerzői jogait, azt a jogát, hogy a neve szerepeljen abban a kiadványban, amelyben a munkája megjelent" - így döntött a napokban a Fővárosi Bíróság, miután Telekes András onkológus pert indított a Springer Tudományos Kiadó ellen. Az eljárásban Telekes András onkológus főorvos, az orvostudományok kandidátusa keresett jogorvoslatot, miután saját munkája másnak a neve alatt jelent meg.

A történet 2001-re nyúlik vissza, amikor Láng István, Horváth Zsolt és Telekes András közösen kapott megbízást a Springer Tudományos Kiadótól, hogy írjanak Az emlőrák kezelésének aktuális kérdései című kiadványba. A kiadó szerződést kötött velük, az anyag elkészült, és a három szerző nevével került a kiadvány szerkesztőjéhez, de a könyv már kizárólag Láng István neve alatt jelent meg. A két társszerző értetlenül állt a történtek előtt, s a kiadó vezetője sem állt szóba velük. Végül Telekes András megelégelte a dolgot, és bírósághoz fordult. Ekkor kiderült: Láng István írásban tett nyilatkozatot, hogy az anyagot kizárólag ő írta. Miután ezt a kiadónak személyesen adta át, ezért szerepeltették csak az ő nevét a köteten. Arra, hogy a kiadó mennyire volt jóhiszemű és jogszerű, amikor elhitte, hogy a megbízást kapott három szerző közül csak egyikük végezte el a munkát, a bíróság döntése adott választ. Ennek értelmében pedig a döntés jogsértő volt. Hiszen ha a megbízást esetleg nem teljesítették volna, vagy csak hiányosan, arról a kiadó senkit sem értesített, így tehát az a bíróság kiindulópontja: a szerzők a megbízásban foglalt munkát elvégezték.

Az ügyben perdöntő volt annak a szerkesztőnek a vallomása, aki tanúsította, hogy a hozzá eljuttatott kéziraton még mind a három név szerepelt. Az alperes ugyan változtatásokról, s nem azonos anyagokról beszélt, de az épp általa kért szakértői vizsgálat kétséget kizáróan megállapította: a leadott kézirat, illetve a könyvben szereplő anyag szinte teljesen azonos. Az ügyben Láng István vallomására végül szükség sem volt, a bírónő ugyanis azt mondta: az a szerző, aki írásban tesz egy ilyen egyértelmű kijelentést, nem valószínű, hogy magyarázatot tudna adni arra, miért maradt le a szerzőtársak neve.

- Ez az első alkalom, amikor egy akadémiai doktor írásban adja, s így igazolja a plágiumát - kommentálta a határozatot Telekes András az elsőfokú ítélet után. Egy hét múlva kiderül, ki és mit lép az ügyben, az azonban valószínű: a jogaiban megsértett onkológus nem áll meg itt: plágium vádjával újabb pert indít Láng István ellen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.