Felfedték magukat a lázadó kurátorok

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnökével szemben hét kurátor.

Felfedték kilétüket a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriumának azon tagjai, akik néhány napja - névtelenséget kérve - lapunkat arról tájékoztatták: megelégelték a testület elnökének döntési és vezetési gyakorlatát, azt, hogy szerintük visszaél az alapító okirat és a szervezeti és működési szabály rendelkezéseivel. Tegnap a tizenkét tagú kuratórium hét tagja - közöttük a hat szakszervezeti konföderáció küldöttei - sajtótájékoztatón ismertette kifogásait, nagyrészt megismételve mindazt, amit a Népszabadság Kurátorok lázadása címmel a múlt héten közreadott. Így azt, hogy Karácsony Mihály elnök több tízmillió forintos kiadással járó döntéseket hozott egyedül - például a 25-30 milliós reklámkapányról -, utólag tájékoztatott az alapítvány arculatváltásáról, s nem fogadja el, hogy a kurátorok nem tartják indokoltnak egy 500 millió forintos ingatlan megvásárlását, amellyel a cél az, hogy közös székházba költözzön az alapítvány és két cége. Az ellentéteket élezi, hogy az üdülési szolgálat ügyvezető elnökének szeptember 9-én lejárt szerződését az elnök nem hajlandó megújítani annak ellenére, hogy ehhez a kurátorok ragaszkodnak.

Az MSZOSZ által delegált Mátraházi István a "hetek" szóvivőjeként tegnap azt mondta: nem látnak lehetőséget arra, hogy rendeződjön a viszonyuk Karácsony Mihállyal. Arra számítanak, hogy az ellehetetlenült helyzetet látva az egyik alapítót, a kormányt képviselő kancelláriaminiszter visszahívja az elnököt. (A kurátorokkal ezt nem lehet megtenni.) A "hetek" a felügyelőbizottság elnökét arra kérték: haladéktalanul hívja össze a kuratórium rendkívüli ülését, mivel a NÜSZ Kft. ügyvezető híján törvénytelenül működik. Cser Ágnes kurátor az indokok között sorolta, hogy az MNÜA elnökének irányítási módszerei miatt a kuratórium nem tudja gyakorolni kötelességeit, és nem élhet jogaival sem. Egyben azt kérték Szabó Endrétől, hogy forduljon az ügyészséghez. Szabó Endre közölte: vizsgálják a beadványt, s november 9-ére rendkívüli ülést hív össze.

A kurátoroknak írt pénteki válaszlevelében Kiss Péter kancelláriaminiszter azt írta: "két markáns elképzelés érvényesül a vagyonkezelő szervezeten belül az alapítvány céljai megvalósításának módjáról". Közös alapítói intézkedést a felügyelőbizottság vizsgálatának eredménye, illetve az alapító szervezetek véleményének megismerése után tart lehetségesnek.

Karácsony Mihály ugyanakkor az üdülési alapítvány működésével kapcsolatban megerősítette: míg 2002-ben csupán ötezer, idén már 100 ezer szociálisan rászorultat támogatnak, s míg három éve 100 milliót fordítottak e célra, az idén már 1,5 milliárd forint jut az üdültetések finanszírozására. Karácsony azt mondta: félelmet keltettek az eredmények azokban, akik korábban nem gazdálkodtak kellő gondossággal az egykori szakszervezeti vagyonnal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.