"Az új világot nem a szabadság, hanem az elnyomó struktúrák jellemzik"

"Ha a baloldal nem talál megfelelő válaszokat és cselekvési lehetőségeket, akkor jobboldali-szélsőjobboldali áttörés következhet be" - állapították meg az Eszmélet folyóirat és a Közép-Kelet-európai Szociális Fórum előkészítő konferenciájának résztvevői.

Az Eszmélet folyóirat szellemi vezetői "Az összefonódott hegemóniák" címmel, a 2007-re tervezett Kelet-Közép-Európai Szociális Fórumot előkészítő civilek pedig "Kizsákmányolt világok - Becsapott Kelet-Európa és sorstársai" címmel párhuzamosan két nemzetközi konferenciát rendeztek Budapesten, a Kossuth Klubban, 2005. október 14-16-án. A konferenciák célja a résztvevők közlése szerint az volt, hogy elméletileg feltárják a régió sajátosságait és helyét a mai világrendszerben, kidolgozzák a megfelelő válaszokat, cselekvési alternatívákat.

Záró közleményükben megállapították: "Közös következtetésünk, hogy az új világot nem a „szabadság”, a „demokrácia” fogalmai jellemzik, hanem az összefonódott hegemóniák, az uralmi és elnyomó struktúrák. A közép- és kelet-európai régiót gazdasági, társadalmi, kulturális periferizálódás, fragmentáció és differenciálódás jellemzi. Országainkat kizsákmányolja a tőke, nőtt a szegénység, a munkanélküliség, erősödött a diszkrimináció, privatizálják, leépítik a közszolgáltatásokat. Ezért térségünk a világrendszeren belül számos más régióval mutat hasonlóságot.

Ha a baloldal nem talál megfelelő válaszokat és cselekvési lehetőségeket, akkor jobboldali-szélsőjobboldali áttörés következhet be. Nem engedhetjük, hogy a közös gondjaink felismerése helyett a nacionalizmus állítsa szembe egymással térségünk országait, népeit!

A kedvezőtlen tendenciák fékezése érdekében a konferenciák résztvevői kezdeményezik a baloldali és antikapitalista társadalmi mozgalmak regionális szintű megszerveződését (KKESZF). Törekvéseink az Európai Szociális Fórum és a Szociális Világfórum céljait hivatottak erősíteni.

A konferencián résztvevő magyar szakszervezeti képviselők egyetértenek az Európai Szociális Fórum célkitűzéseivel. Támogatják egy Közép-Kelet-Európai Szociális Fórum megrendezését. A Fórum középpontjába e hányatott sorsú régió felemelkedését elősegítő közös munkát kívánják helyezni. Közös felelősségük a régiók közötti szolidaritás megerősítése, valamint az európai szakszervezetek és az Európai Szociális Fórum együttműködésének előmozdítása.

A résztvevők a Közép- és Kelet-európai Szociális Fórum megszervezésére nyitott előkészítő bizottságot hoztak létre. A dokumentumot a két konferencia közös záróülése fogadta el. Budapest, 2005. október 16.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.