Mintafalva az élhető életért

A gyermekszegénység leküzdésével kezdené Gyurcsány Ferenc a szombaton meghirdetett Nemzeti Szegénységellenes Programot. Ennek kidolgozására és vezetésére Ferge Zsuzsa szociológust kérte föl.

"Akkor nem vagyok szegény, ha nem kell figyelnem, hogy mennyi ételt hagyjak a gyermekemnek a tálban" - ezzel a furcsa, de életszerű definícióval zárta beszámolóját egy hozzászóló a Szegénységben Élők Első Találkozóján szombaton, a Parlamentben, ahol a résztvevők külön munkacsoportokban vitatták meg a szegénység egyes "részterületeit": a családok, a gyerekek, a kistérségek, a fogyatékosok, a hajléktalanok és a munkanélküliek gondjait.

Mintafalva. Ez az a kifejezés, amelylyel a találkozó résztvevői demonstrálni szerették volna, mik is kellenek "az élhető élethez": biztos munkahely, lakhatás, közlekedés, iskola és óvoda, bolt, posta, gyógyszertár és orvos. Ebből is következően a rehabilitációt, a foglalkoztatást, a megfelelő közlekedést, a lakhatást, a piaci szükségleteknek megfelelő képzést sürgették a résztvevők, továbbá azt, hogy a pályázati pénzek eljussanak azokhoz, akiket illet: a rászorultakhoz.

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter beszédében azt hangsúlyozta: a tárca egy sor olyan változtatást, programot indított, amelyek azt célozzák, hogy anyagi okok miatt ne kerülhessen senki az utcára, illetve kiutat mutathassanak a hajléktalanságból. Göncz Kinga azt ígérte, a törvényekhez szankciókat is párosítanak. Vagyis az a hivatal, amely nem tesz eleget például az akadálymentesítésnek, büntetésre számíthat.

A találkozón Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette: átfogó programot dolgoznak ki a szegénység fölszámolására, amelynek első eleme a gyermekszegénység elleni program lesz. Ennek arról kell szólnia, hogy minden gyermek - társadalmi helyzetétől függetlenül - hozzájuthasson a legalapvetőbb életfeltételekhez - a lakhatáshoz, az iskolába jutáshoz, a napi legalább egyszeri meleg ételhez, a tudás megszerzéséhez. "A gyermekeknek azt kell érezniük, hogy sorsuk a saját tehetségükön múlik, és nem azon, hogy hová születtek" - hangsúlyozta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc egyebek mellett azt mondta: a szabadság a hétköznapi szükség kényszerének hiánya, a választás lehetősége. Aki szabad Magyarországot akar, annak tehát küzdenie kell a szegénység ellen. Ez pedig közös felelősség. A miniszterelnök bejelentette: Ferge Zsuzsa szociológus a kormány felkérésére elvállalta, hogy a Magyar Szegénységellenes Hálózatra támaszkodva kidolgozza és vezeti a Nemzeti Szegénységellenes Programot, amely nemcsak a következő tíz évre szóló, hosszú távú stratégiát vázol fel, de útmutatást nyújt a következő egy-két évre is.

Ferge Zsuzsa - a szociológust kérte fel a miniszterelnök a tíz évre szóló stratégia elkészítésére
Ferge Zsuzsa - a szociológust kérte fel a miniszterelnök a tíz évre szóló stratégia elkészítésére
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.