Charles Gati: Volt mit javítani Bushnál

- Washingtonban figyelik, melyik ország vezetője lesz az új Közép-Európát Amerikában is "megtestesítő" személyiség - véli Charles Gati. A befolyásos (magyar származású) washingtoni politológus részt vett a minapi Gyurcsány-látogatás rendezvényein is. Mint lapunknak nyilatkozta, az amerikai külpolitika központi kérdéskörét, a terrorizmus elleni fellépést illetően valóban volt mit javítani Magyarország megítélésén az Orbán-kormány után.

- Belpolitikai vihar kerekedett abból, hogy a Fehér Házból hazatérve Gyurcsány Ferenc azt állította, amerikai megítélés szerint a 2001-es terrortámadások után Orbán Viktor kormánya nem kellőképpen határolódott el Csurka István kijelentésétől, amely szerint Amerika maga is oka a merényleteknek. Mit tud erről?

- Az egyik ügy az, hogy most mi történt a Fehér Házban, ebben nem vagyok mérvadó, nem voltam ott. De a másik ügy 2001 szeptemberéről szól, arról, hogy vajon Orbán Viktor akkori miniszterelnök úr elhatárolta-e magát Csurkától, vagy sem. Az amerikai kormány erre kifejezetten felkérte Orbánt a washingtoni magyar nagyköveten keresztül. Erről akkoriban magyar újságok is beszámoltak. Az elhatárolódást Martonyi János akkori külügyminiszter többszöri sürgetésre bár, de megtette, azonban Orbán Viktor sajnos nem. Igaz az, amit Áder János hangsúlyozott, hogy a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ együtt támogatott egy általános határozatot, de nem erről szólt a Fehér Ház kérése, hanem arról, hogy Orbán határolja el magát Csurkától.

- Politológusként hogy látja az amerikai-magyar viszony jövőjét a Gyurcsány-vizit után?

- Minden jel szerint a látogatás eredményes, bizalomerősítő volt, Washingtonban úgy látják, most érdemes szorosan együttműködni Magyarországgal.

- Vajon a Balkán viszonylagos elcsitulása láttán igazán érdekli-e még az amerikai külpolitikát a mi térségünk?

- Nyilvánvaló, hogy a külpolitika fő szempontja a terrorizmus elleni harc, ebben a keretben lehet kisebb vagy nagyobb a Balkán és más térségek jelentősége. Az is látszik, hogy a cseh Havel és a lengyel Kwasniewski távozása után Washingtonban most csöndben keresik azt az új személyiséget, államférfit, aki, és akinek az országa Amerika szemében politikusi teljesítménye révén "megtestesíti" az új Közép-Európát.

- Amely már nagyrészt az Európai Unió része. Vajon Amerika tényleg erősebb és egységesebb Európát szeretne, vagy azért versenytársat is lát benne?

- Minden amerikai kormány őszintén akar egy olyan Európát, amely neki is szilárd partnere. Most természetesen ebben is a terrorizmus elleni harc a fokmérő.

Charles Gati
Charles Gati
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.