Kiss Péter: jó hír a nyugati megyék polgármestereinek

Már az idén megkezdődhet a 86-os számú főút Pósfa-Hegyfalu-Répcelak közötti 19 kilométeres útszakasz építésének előkészítése - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter Répcelakon csütörtökön, miután az érintett települések polgármestereivel tanácskozott.

"Rendelkezésre állnak a következő időszakban azok a források, amelyek segítik, hogy ehhez a leginkább frekventált szakaszhoz az összes szükséges előkészítés megtörténjen, ez jelenti természetesen a kisajátításoktól az engedélyezési tervekig a közbeszerzéseken át az építési engedélyek beszerzéséig terjedő időszakot" - mondta. Hozzátette: az előkészítés időszaka szakemberek szerint három évet vehet igénybe, de szavai szerint ez az idő a helyi önkormányzatok hatékony közreműködésével akár le is rövidíthető. Közölte: a 86-os főút új szakaszának építése a jelenlegi állapot szerint 2009-ben kezdődhet el.

Korábban az érintett kistelepülések polgármesterei élesen tiltakoztak az egyre növekvő kamionforgalom miatt, szorgalmazták az új útvonal kijelölését és megépítését, konkrét kormányzati lépések hiányában demonstrációkat helyeztek kilátásba. Hegyfalun néhány hónapja sor is került egy forgalomlassító akcióra. Kiss Péter a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a 86-os főút Vát-Szeleste közötti 9 kilométeres elkerülő szakasz építését megelőző előkészítés 2006 végéig szintén megtörténik, az építés ezen a szakaszon 2007-ben kezdődhet el.

A Szombathely-Vát közötti, szintén 9 kilométeres négysávos új nyomvonalú szakasz építése a kancellária miniszter szavai szerint pedig már 2006 negyedik negyedévében megkezdődhet.
Kiss Péter emlékeztetett arra: az előző kormány időszakában ez az útvonal nem szerepelt a középtávú közútfejlesztési programban sem, a jelenlegi kormány viszont döntött arról, hogy a 86-os út fejlesztése bekerül a középtávú tervek sorába. A nyár elején pedig ehhez képest is gyorsító döntést hozott, miszerint a 2007-ben induló II. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében az egyik fejlesztési programmá teszi.

"Az előkészítést nemzeti forrásból kezdtük meg, döntöttünk az M86-os Csornát elkerülő szakaszának a megépítéséről, (...) 28 milliárd forint értékben indítottunk el saját pénzből előkészületeket nagy programokhoz, ennek egyik eleme a Csornát elkerülő szakasz" - közölte a miniszter. Hozzátette: a kormány feltett szándéka, hogy a 2007-től rendelkezésre álló uniós forrásokból a térség gazdasága számára meghatározó jelentőségű észak-déli közlekedési folyosót megépítse. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.